«Тепер я ваша няня»: катарська компанія вкладе 3,4 млрд гривень в порт «Ольвія»

15:51, 24.01.2020
«Тепер я ваша няня»: катарська компанія вкладе 3,4 млрд гривень в порт «Ольвія»

Переможцем концесійного конкурсу в порту "Ольвія" стала компанія QTerminals з Катару, у розвиток порту упродовж 5 років інвестують 3,4 млрд гривень.

 

Про це повідомив міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

 

«Переможцем концесійного конкурсу в порту Ольвія стала компанія QTerminals з Катару. В розвиток порту впродовж 5 років буде інвестовано 3,4 млрд гривень. Це одна з найбільших прямих іноземних інвестицій у портову галузь України за всю історію незалежності», — повідомив Криклій.

 

За його підрахунками, щороку катарська компанія буде платити 82 мільйони гривень концесійних платежів до бюджету. Крім цього, відповідно до договору концесії порту, QTerminals вкладе у розвиток інфраструктури Миколаєва 80 мільйонів гривень.

 

«QTerminals управляє найбільшим торговим портом Катару — Хамад, вартістю понад 7 млрд доларів. У 2019 році QTerminals обробила 1 млн 320 тис. TEU контейнерних вантажів, що на 300 тис. більше, ніж було оброблено в Україні всіма портовими операторами», — повідомив Криклій.

 

Він додав, що у зв'язку з масштабними інвестиціями в порт, він, як і обіцяв під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, стане «інвестиційною нянею» для компанії QTerminals.

 

«3,4 млрд гривень інвестицій в порти - тепер я ваш інвестиційна няня», — додав міністр.

 

Він додав, що на наступному тижні переможці концесійних конкурсів "Рисоіл-Херсон" та QTerminals розкажуть про плани розвитку портів "Херсон" та "Ольвія", а Мінінфраструктури - про плани щодо концесії інших об’єктів.

 

Концесія - це форма державно-приватного партнерства, що передбачає передачу об'єктів державної власності (таких як дороги, аеропорти, підприємства тощо) у тимчасове користування приватним підприємствам.

 

"Рисоіл-Херсон" переміг в конкурсі на концесію Херсонського порту, який тривав з 12 вересня 2019-го року, компанія інвестує у порт близько 300 мільйонів гривень (інвестиційні зобов'язання).