Олександр Онищенко повертається в Україну - Kyiv Post

19:50, 29.11.2019
Олександр Онищенко повертається в Україну - Kyiv Post

Розшукуваний екснардеп-утікач, бізнесмен Олександр Онищенко заявив, що збирається повернутися до Києва 13 грудня, щоб спростувати звинувачення в шахрайстві і відмиванні грошей.

 

Про це повідомляє Kyiv Post.

 

"Я вважаю, що пора", сказав Онищенко виданню.

 

В якості підтвердження свого наміру Онищенко відправив журналістам видання квиток в економ-класі на літак команії Ryanair, який 13 грудня вилітає з Барселони до Києва.

 

Бізнесмен, який залишив Україну в 2016 році, сказав, що живе в селі в Іспанії.

 

Видання зазначає, що політ на літаку лоукостера Ryanair не надто відповідає Онищенку, який більше звик до розкішного способу життя.

 

Онищенко заявив, що у нього є документи, які підтверджують, що він може повернутися додому, коли захоче, і показав їх редакції Kyiv Post.

 

Однак, в перекладі з іспанської, як пише Kyiv Post, в документі йдеться, що він погодився здатися Києву за вказівкою іспанських і українських правоохоронців, а також Інтерполу. На даний час його немає в базі даних Інтерполу.

 

У серпні адвокат Онищенка попросив суд дозволити його клієнту добровільно здатися. Передача може бути узгоджена з Інтерполом, погодився адвокат, але попросив провести її без арешту Онищенка, тому що "немає ніякого ризику, що він втече".

 

За словами адвоката, ще однією причиною, через яку заарештовувати Онищенка немає необхідності, є те, що у нього є дружина і син, що народився в Іспанії, з якими він буде їхати.

 

У той же час екснардеп Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі припустив, що насправді Онищенко не повернеться в Україну оскільки "ходять чутки, що він отримав посвідку на проживання в Італії на 10 років".

 

Українська правда звернулася до Онищенка по коментар, але досі відповіді не отримала.

 

Нагадаємо, в листопаді голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що в грудні Онищенко екстрадують з Іспанії, де він програв усі суди.

 

У свою чергу, Онищенко заявив, що Ситник бреше про екстрадицію і заморожування його рахунків. При цьому він пообіцяв повернутися в Україну добровільно, "якщо захоче".

 

Як відомо, Олександр Онищенка хотів взяти участь у виборах 2019 року до Ради, але отримав відмову в реєстрації від суду і ЦВК.

 

Онищенко подав апеляцію і переміг. Рішення на його користь було ухвалено на підставі документів, за якими з 2016 року він був закордоном, "бо представляв Україну на змаганнях із кінного спорту у статусі вершника".

 

Зрештою ЦВК повторно відмовила Онищенку.