Суд вдруге відмовив Олександру Онищенку в реєстрації на виборах

21:47, 05.07.2019
Суд вдруге відмовив Олександру Онищенку в реєстрації на виборах

Суд також відхилив посилання Онищенка щодо перебування його в статусі заявника в процесі міжнародного захисту (Укрфото)

Верховний Суд повторно визнав правомірною відмову ЦВК у реєстрації депутата-втікача Олександра Онищенка кандидатом на виборах до Верховної Ради.
 
Про це повідомляє прес-служба суду на своїй сторінці у Facebook.  
 
Суд розглянув другу апеляційну скаргу Онищенка на рішення ЦВК і підтвердив, що депутат не надав необхідних документальних доказів того, що він дотримався вимоги щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років.
 
Згідно із повідомленням суду, Онищенко знову спробував пояснити своє перебування за межами України "участю у міжнародних спортивних змаганнях з кінного спорту в статусі вершника, під час яких він представляв Україну".
 
Суд також відхилив посилання Онищенка щодо перебування його в статусі заявника в процесі міжнародного захисту.
 
Нагадаємо, після першої відмови ЦВК Онищенко подав до суду. Шостий апеляційний адміністративний суд зобов’язав ЦВК зареєструвати Онищенка кандидатом у народні депутати на позачергові вибори до Верховної Ради.
 
Однак 25 червня Центральна виборча комісія повторно відмовила нардепу-втікачу Олександру Онищенку у реєстрації кандидатом на виборах до Ради.
 
Як повідомляла "УМ", позафракційний народний депутат Олександр Онищенко подавав документи до ЦВК для участі у позачергових виборах до Верховної Ради, але отримав відмову, оскільки ним не дотримано вимоги Конституції та виборчого закону щодо проживання в Україні протягом останніх 5 років.
 
Олександр Онищенко втік із України 2016 року та перебуває у розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. Того ж року Верховна Рада позбавила його імунітету.
 
Також Верховна Рада дала згоду на притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. 
 
За даними НАБУ, Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через "псевдобіржі", що завдало державі збитків на суму понад 1,613 мільярда гривень.
 
Керівниками злочинного угрупування, крім самого депутата, вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.
 
За версією слідства, Онищенко причетний до розкрадання понад 1,6 мільярда гривень з 2013 по 2016 рік. Збитки підприємству "Укргазвидобування" оцінюються у понад 740 мільйонів.
 
У лютому 2019 року у САП повідомили, що направили до суду обвинувальний акт у так званій "газовій справі" стосовно народного депутата та фінансового директора.
 
У березні 2019 року суд скасував арешт корпоративних прав фірми "Майдан-Плаза", яка фігурує у справі про розкрадання коштів нардепом-втікачем Олександром Онищенком.
 
Сам Онищенко заявляв, що перебуває в Іспанії і всі звинувачення у свою адресу відкидає.
 
Справу Онищенка скеровано до суду, перше засідання призначене на червень 2019.
 
22 травня 2019 року в Печерському суді мало відбутися судове засідання щодо так званої "газової справи Онищенка", на якому суд мав вирішити, чи знімати з розшуку Онищенка.