Воронченко: росіяни познімали із захоплених українських суден навіть унітази

14:21, 20.11.2019
Воронченко: росіяни познімали із захоплених українських суден навіть унітази

Катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу" дуже повільно рухаються до територіальних вод України і орієнтовно через 16 годин прибудуть до місця дислокації.

 

Українські кораблі були по-варварськи пошкоджені росіянами, які познімали навіть плафони, розетки й унітази.


Про це в коментарі Четвертому каналу повідомив командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко.

 

"На даний час вони тільки підходять до територіальних вод. 16 годин - і вони десь підійдуть. Це йде буксировка, швидкість дуже маленька. Вони своїм ходом не йдуть: росіяни їх угробили, познімали навіть плафони, розетки й унітази. Ми зараз усе покажемо всьому світу, варварське відношення росіян до цього", - заявив Воронченко.

 

Як писала УМ, прибуття українських катерів “Нікополь”, “Бердянськ” та буксиру “Яни Капу”, які напередодні були повернені Росією і прямують в напрямку материкової України, очікується 20-21 листопада.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломатичний маневр: чому Росія повернула Україні захоплені у Керченській протоці кораблі

 

25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.

 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
17 квітня суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам.
 
Водночас Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків.
 
Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав Росії звільнити 24 захоплених моряків та повернути три кораблі.

Нагадаємо,  7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

Після цього, президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.