Володимир Зеленський про обмін полоненими: на першому етапі виконано все

15:49, 07.09.2019
Володимир Зеленський про обмін полоненими: на першому етапі виконано все

Президент України Володимир Зеленський сказав, що домовленості з Володимиром Путіним щодо першого етапу завершення війни на Донбасі виконані.

 

"Я вважаю, що перший етап виконано. Я маю підтвердити, що я президент України Володимир Зеленський і президент РФ Володимир Путін, зробили все, що обіцяли, не змінюючи на ходу наших домовленостей", - сказав Зеленський на ЗПС у Борисполі після зустрічі звільнених українців, говорячи про результат своєї телефонної розмови 7 серпня з президентом РФ.

 

"Мені здається, ми всі зробили перший крок, все інше на ньому...Я впевнений, що ми знаємо, що робити далі... далі ми будемо наближатися до часу повернення всіх наших полонених і продовжувати вже в Мінському процесі розведення військ двома етапами: Золоте, Петровське – спочатку, а потім розведення по всій території і вже припинення вогню повною мірою і припинення війни", - наголосив Зеленський.

 

"Я думаю, що ми повернемо не тільки людей, а й наші території", - сказав глава Української держави.

 

За словами Зеленського, звільнені українці будуть перевезені в медичний центр "Феофанія".

 

В очікуванні прильоту літака президент України помітно нервував. Кожного звільненого українця глава держави зустрічав біля трапа літака особисто, вітав рукостисканням і поздоровляв з поверненням на батьківщину. Звільнені громадяни України дякували Зеленському за його зусилля і підтримку сімей.

 

"Я всіх вітаю з поверненням наших героїв", - сказав президент, звертаючись до родичів звільнених і журналістів.

 

Рідні повернених в Україну бранців зустрічали їх обіймами та сльозами.

 

Як повідомляла УМ,  7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Група Європейської народної партії, найбільша в Європарламенті, привітала Олега Сенцова та інших українців зі звільненням з російських в'язниць.