Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків

12:05, 03.05.2019
Росія відмовилася брати участь в слуханнях трибуналу ООН зі звільнення українських моряків

Андрій Шевчеко, Богдан Головаш, Сергій Попов (фото: "Громадське")

Росія відмовилась брати участь в слуханнях Міжнародного трибуналу з морського права щодо тимчасових заходів у справі про імунітет українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів, яких РФ захопила біля Керченської протоки.

 

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

 

"Послідовна відмова Росії брати участь у слуханнях не зменшує легітимності справи щодо звільнення наших моряків і слухання відбудуться як заплановано — 10 травня 2019 року в Гамбурзі", — написала Зеркаль.

 

Вона також додала, що аргументи сторін — письмові документи і розшифровка виступів — будуть доступними вже під час слухань, а рішення Трибуналу буде ухвалене до кінця травня.

 

"І навіть якщо Росія у своїй послідовності буде для своїх споживачів інформації подавати рішення про звільнення українських моряків як велику послугу новообраному президенту України, весь цивілізований світ буде свідомий того, що насправді це ні яка не послуга, а виконання рішення Трибуналу. Ми не просимо послугу, ми вимагаємо негайного звільнення наших моряків як це передбачає Конвенція ООН з морського права", — наголосила Зеркаль.

 

МЗС України хоче через міжнародний трибунал зобов'язати Росію звільнити усіх 24 українських моряків. Водночас Росія стверджує, що скарга України "не має сенсу".

 

Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. 16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.
 
Лефортівський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам. Трьом пораненим морякам, Андрію Артеменку, Андрію Ейдеру, Василю Сороці, продовжили тримання під вартою до 26 липня. Всіх інших військовополонених залишили від вартою до 24 липня.