Екс-власник «VAB банку» Бахматюк винен державі майже 30 мільярдів

17:32, 15.11.2019
Колишній власник двох банків "Фінансова ініціатива" та "VAB Банк" Олег Бахматюк винен державі 29,3 мільярда гривень.
 
Про це повідомляє прес-служба Нацбанку у Facebook.
 
"Заборгованість Бахматюка перед державою більша, ніж передбачені кошти на ліки для українців у Держбюджеті-2020", - підкреслили в НБУ.
 
Зазначається, що сума боргу складається з:
 
11 млрд грн - Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виплатив цю суму вкладникам двох банків – "Фінансова ініціатива" та "VAB Банку", власником яких був Бахматюк;
 
10,6 млрд грн - Національному банку за кредитами рефінансування, виданим згаданим банкам;
 
7,7 млрд грн - трьом державним банкам.
 
 
"Щоб гарантувати повернення коштів за кредитами рефінансування, свого часу НБУ не лише домігся від Бахматюка офіційного визнання себе власником "Фінансової ініціативи" та "ВіЕйБі Банку", але й вперше уклав з ним договір особистої поруки.
 
Заборгованість Бахматюка перед НБУ забезпечена його особистими поруками про її погашення на загальну суму 8,6 млрд грн та майновими поруками його компаній", - йдеться у повідомленні.
 
У НБУ заявили, що подали проти Бахматюка та його компаній більше 50 позовів в суди, щоб "ці поруки перетворилися у реальне повернення коштів".
 
"Однак навіть 19 перемог у судах не дозволили поки забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде напрочуд кволо", - зазначили у НБУ.
 

Нагадаємо, 14 листопада Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді застави на суму 5 мільйонів гривень колишньому першому заступнику голови Нацбанку Олександру Писаруку

 

12 листопада ексдиректорку з банківського нагляду НБУ та заступника глави правління VAB Банку взяли під варту.

 

Читайте також: Смолій перервав закордонне відрядження через інформацію про затримання посадовців Нацбанку

 

Як повідомляла УМ, 11 листопад увечері НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.  

 

Члени правління Національного банку України готові виступити поручителями для колишніх працівників НБУ.

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва каже, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука  є посиленням терору з боку влади.

 

Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарєва. 

 

У жовтні 2014 року Нацбанку виділив ВіЕйБі Банку, який належить власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

 

Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком у жовтні 2014 року 1,2 млрд грн ПАТ "ВіЕйБі банк" як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

 

Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

 

Як повідомив екс-нардеп Сергій Лещенко, серед затриманих - екс-перший заступник голови НБУ Писарук, який після звільнення з Нацбанку працював у МВФ, а нещодавно очолив найбільший в Україні банк з іноземним капіталом Райффайзен Банк Аваль. За його словами, Писарука, затриманого напередодні НАБУ, відпустили в ніч на вівторок після оголошення підозри, запобіжний захід оберуть у вівторок. 

 

За даними джерела, наразі Писарук проводить консультації з адвокатами.

 

Крім того, інше джерело уточнило, що серед семи затриманих четверо працівників VAB Банку.