Смолій перервав закордонне відрядження після затримань банкірів НАБУ

12:47, 12.11.2019
Смолій перервав закордонне відрядження після затримань банкірів НАБУ

Яків Смолій

Голова правління Національного банку України (НБУ) Яків Смолій терміново повертається в Україну з закордонного відрядження у зв'язку зі справою VAB Банку.

 

Про це сказано в повідомленні  НБУ у Facebook.

 

"Уся команда керівництва НБУ на своїх робочих місцях. Ніяких обшуків і затримань не було. Голова НБУ перервав закордонне відрядження і терміново повертається в Україну, щоб бути разом зі своєю командою", - йдеться в повідомленні.

 

Як зазначено в повідомленні на сайті НБУ, жодного з членів правління і директорів департаментів НБУ не було затримано під час здійснюваних антикорупційними органами слідчих дій щодо обставин видачі стабілізаційного кредиту в 2014 році VAB Банку.

 

"Правління Національного банку обурене врученням підозри правоохоронними органами Олександру Писаруку, колишньому першому заступнику голови НБУ. Разом із першою постреволюційною командою керівництва центробанку він стояв біля витоків реформи банківського сектора, завдяки якій ми сьогодні маємо здорові, прозорі та надійні банки", - йдеться в повідомленні.

 

НБУ наголошує, що Писарук - професійний банкір із бездоганною репутацією, яку оцінили в Міжнародному валютному фонді (МВФ), де він працював останні три роки, а також у міжнародній та вітчизняній банківській спільноті, де він працював 16 років до призначення в НБУ й останній місяць.

 

"Національний банк нагадує, що рішення в НБУ ухвалюються колегіально, що унеможливлює визначальний вплив однієї особи на процес ухвалення таких рішень", - наголошується в повідомленні.

 

Як повідомляляла УМ, 11 листопад увечері НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.  

 

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва каже, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука  є посиленням терору з боку влади.

 

Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарєва. 

 

У жовтні 2014 року Нацбанку виділив ВіЕйБі Банку, який належить власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

 

Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком у жовтні 2014 року 1,2 млрд грн ПАТ "ВіЕйБі банк" як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

 

Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

 

Як повідомив екс-нардеп Сергій Лещенко, серед затриманих - екс-перший заступник голови НБУ Писарук, який після звільнення з Нацбанку працював у МВФ, а нещодавно очолив найбільший в Україні банк з іноземним капіталом Райффайзен Банк Аваль. За його словами, Писарука, затриманого напередодні НАБУ, відпустили в ніч на вівторок після оголошення підозри, запобіжний захід оберуть у вівторок. 

 

За даними джерела, наразі Писарук проводить консультації з адвокатами.

 

Крім того, інше джерело уточнило, що серед семи затриманих четверо працівників VAB Банку.

 

НБУ 20 березня 2015 року вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ).

 

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні.