Ексдиректорку з банківського нагляду НБУ та заступника глави правління VAB Банку взяли під варту

12:59, 13.11.2019
Ексдиректорку з банківського нагляду НБУ та заступника глави правління VAB Банку взяли під варту

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишній директорці департаменту банківського нагляду Національного банку Аллі Шульзі у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

 

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», 12 жовтня суд визначив в якості альтернативи внесення застави у розмірі 15 мільйонів гривень. Того ж дня, повідомляє «Слово і Діло», Антикорсуд взяв під варту колишнього заступника голови правління VAB Банку Андрія Яцюту. Його також підозрюють у причетності до заволодіння 1,2 мільярда гривень кредиту, виділеного Нацбанком.

 

Альтернативою арешту Яцюті визначили 1,15 млн грн застави. 

 

Якщо підозрювані внесуть застави, їх зобов’яжуть носити браслети і здати закордонні паспорти.

 

.Читайте також: Смолій перервав закордонне відрядження через інформацію про затримання посадовців Нацбанку

 

Як повідомляла УМ, 11 листопад увечері НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.  

 

Члени правління Національного банку України готові виступити поручителями для колишніх працівників НБУ.

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва каже, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука  є посиленням терору з боку влади.

 

Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарєва. 

 

У жовтні 2014 року Нацбанку виділив ВіЕйБі Банку, який належить власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

 

Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком у жовтні 2014 року 1,2 млрд грн ПАТ "ВіЕйБі банк" як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

 

Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

 

Як повідомив екс-нардеп Сергій Лещенко, серед затриманих - екс-перший заступник голови НБУ Писарук, який після звільнення з Нацбанку працював у МВФ, а нещодавно очолив найбільший в Україні банк з іноземним капіталом Райффайзен Банк Аваль. За його словами, Писарука, затриманого напередодні НАБУ, відпустили в ніч на вівторок після оголошення підозри, запобіжний захід оберуть у вівторок. 

 

За даними джерела, наразі Писарук проводить консультації з адвокатами.

 

Крім того, інше джерело уточнило, що серед семи затриманих четверо працівників VAB Банку.

 

НБУ 20 березня 2015 року вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ).

 

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні.

 

На сьогодні стабалізаційний кредит у 1,2 млрд гривень, отриманий від НБУ строком на два роки, досі не повернули.