Поліція демонтувала намет мітингувальників під Нацбанком (ВІДЕО)

13:14, 13.11.2019
Поліція демонтувала намет мітингувальників під Нацбанком (ВІДЕО)

Близько двох десятків правоохоронців у повній амуніції демонтували армійський намет під будівлею Нацбанку на вулиці Інститутській у Києві та поштовхалися з мітингарями.

 

Відповідне відео опублікувала  "Стоп корупції" у Facebook, 

 

"Зранку представники громадської організації розпочали акцію під стінами Нацбанку. При цьому вони встановили військовий намет, який перешкоджав вільному руху пішоходів і зайняв частину дороги", - повідомляє пресслужба поліції Києва.

 

Правоохоронці звернулися до організаторів акції із проханням демонтувати намет. Учасники заходу відмовилися виконувати вимогу поліцейських.

 

Тож правоохоронці демонтували намет самотужки, при цьому виникла штовханина". 

 

 

Вранці під Нацбанком зібралися кілька десятків осіб, які вимагали відставки голови НБУ Якова Смолія після затримання працівників банку Національним антикорупційним бюро.

 

Після демонтажу намета правоохоронцями, мітингарі звернулися до поліції із заявою про його пошкодження, тому на місце події прибула слідчо-оперативна група.

 

Зібрані відомості за цим фактом зареєстровані в Печерському управлінні поліції.

 

Наразі триває перевірка, за результатами якої події буде надана правова кваліфікація.

 

Нагадаємо, 12 листопада ексдиректорку з банківського нагляду НБУ та заступника глави правління VAB Банку взяли під варту.

 

Читайте також: Смолій перервав закордонне відрядження через інформацію про затримання посадовців Нацбанку

 

Як повідомляла УМ, 11 листопад увечері НАБУ затримало екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого банку Олега Бахматюка.  

 

Члени правління Національного банку України готові виступити поручителями для колишніх працівників НБУ.

Екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва каже, що затримання НАБУ голови правління Райффайзен Банку Олександра Писарука  є посиленням терору з боку влади.

 

Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником глави Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарєва. 

 

У жовтні 2014 року Нацбанку виділив ВіЕйБі Банку, який належить власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка, стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. В листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

 

Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком у жовтні 2014 року 1,2 млрд грн ПАТ "ВіЕйБі банк" як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

 

Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

 

Як повідомив екс-нардеп Сергій Лещенко, серед затриманих - екс-перший заступник голови НБУ Писарук, який після звільнення з Нацбанку працював у МВФ, а нещодавно очолив найбільший в Україні банк з іноземним капіталом Райффайзен Банк Аваль. За його словами, Писарука, затриманого напередодні НАБУ, відпустили в ніч на вівторок після оголошення підозри, запобіжний захід оберуть у вівторок. 

 

За даними джерела, наразі Писарук проводить консультації з адвокатами.

 

Крім того, інше джерело уточнило, що серед семи затриманих четверо працівників VAB Банку.