Генсек НАТО Столтенберг процитував Шевченка з трибуни Верховної Ради

13:13, 31.10.2019
Генсек НАТО Столтенберг процитував Шевченка з трибуни Верховної Ради

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив з промовою у Верховній Раді.

 

Про це повідомляє LB.

 

"Цей новий парламент має історичну можливість змінити Україну на краще", - сказав Столтенберг депутатам.

 

Він заявив про підтримку України з боку блоку НАТО, "оскільки ми поділяємо одні й ті самі цінності, любов до свободи і демократії, повагу до прав людини та верховенства права".

 

Він сказав, що двері НАТО залишаються відчиненими для України, але "дорога до членства складна". "Той, хто цього бажає, повинен бути відданий реформам і здатним їх проводити", - сказав Столтенберг.

 

При цьому він сказав, що це вибір винятково альянсу і країни-претендента. Інші країни не можуть накласти вето на вступ України в НАТО.

Під час виступу Столтенберг також процитував рядки з Шевченка.

 

"Хочу процитувати Тараса Шевченка. Він написав: "Страшно впасти у кайдани, помирати в неволі, але ще гірше - спати, спати і спати на волі", - зазначив Столтенберг, нагадавши, що вдався до такого ж цитування під час свого попереднього виступу перед українським парламентом два роки тому.

 

За його словами, свобода - це не тільки право, але й обов'язок діяти в інтересах усіх людей. Він закликав нардепів скористатись можливостями, які дає вільне відкрите демократичне суспільство.

 

"Ви не спите - ви підтримуєте свої цінності. Україна стоїть за своє майбутнє, а НАТО стає поряд із вами", - додав Генсек НАТО.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський бере участь у засіданні Комісії Україна-НАТО, що проходить в Києві.

 

Володимир Зеленський підтвердив бажання отримати ПДЧ в НАТО

 

Раніше Столтенберг закликав країни НАТО збільшити підтримку Україні, а також повідомив, що вперше за декілька останніх десятиріччя НАТО мають намір змінити свою військову стратегію.

 

Столтенберг заявив, що Північноатлантична рада відвідує Україну для того, щоб продемонструвати продовження підтримки країни з боку НАТО. 

 

"Держави-члени НАТО підтримують зусилля Президента України Володимира Зеленського з мирного врегулювання на Донбасі і впевнені, що на шляху держави до членства в Альянсі необхідні реформи", - заявив Столтенберг.