Зеленський підтвердив бажання отримати ПДЧ в НАТО

11:45, 31.10.2019
Зеленський підтвердив бажання отримати ПДЧ в НАТО

Нова українська влада вважає, що план дії щодо членства має лишатися на порядку денному відносин із НАТО.

 

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на спільній конференції із генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом у Києві.

 

Президент повідомив, що Україна концентрується на проведенні реформ, однак робить це, "не знімаючи з порядку денного і план дій щодо членства".

 

"Ми готові доводити – Україна заслуговує цього формату", – заявив він.

 

За словами Президента, він високо цінує те, що торік на саміті у Брюсселі лідери країн Альянсу підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна має бути членом НАТО.

 

«Зі свого боку ми розуміємо, що тільки ефективні реформи є запорукою нашого членства в Альянсі. Ми віддані трансформації України відповідно до стандартів НАТО й саме на цьому фокусуємо наші спільні зусилля», – підкреслив Президент.

 

Володимир Зеленський зазначив, що Україна прагне поглибити співпрацю з НАТО для зміцнення обороноздатності, посилити стійкість країни до сучасних загроз та підвищити взаємодію зі структурами Альянсу.

 

«Ми вдячні, що Альянс продовжує надавати нам політичну та практичну допомогу, особливо у реформуванні сектору безпеки та оборони. Гарною основою для цього є комплексний пакет допомоги НАТО, ухвалений у 2016 році. Сподіваємося, що він буде доповнений, оновлений та розширений додатковими проектами й заходами», – наголосив він.

 

Крім того, за словами Глави держави, Україна розраховує на прискорення процесу досягнення українськими Збройними силами сумісності з силами НАТО.

 

«Пропонуємо предметно розглянути приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО. Певен, що Україна готова до переходу на цей новий рівень співпраці», – зауважив Президент.

 

За словами Володимира Зеленського, Україна зацікавлена у посиленні взаємодії з НАТО з метою відновлення стабільності та безпеки у Чорноморському регіоні.

 

«Ми очікуємо на підтримку пропозиції України щодо практичних кроків з імплементації Чорноморського пакету НАТО, ухваленого у квітні цього року. Нам необхідно спільно посилювати спроможності ВМС України у цьому важливому для нас регіоні», – констатував Глава держави.

 

Окремо Володимир Зеленський привітав НАТО з 70-ю річницею заснування.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський бере участь у засіданні Комісії Україна-НАТО, що проходить в Києві.

 

Раніше Столтенберг закликав країни НАТО збільшити підтримку Україні, а також повідомив, що вперше за декілька останніх десятиріччя НАТО мають намір змінити свою військову стратегію.

 

 

Столтенберг заявив, що Північноатлантична рада відвідує Україну для того, щоб продемонструвати продовження підтримки країни з боку НАТО. 

 

 

"Держави-члени НАТО підтримують зусилля Президента України Володимира Зеленського з мирного врегулювання на Донбасі і впевнені, що на шляху держави до членства в Альянсі необхідні реформи", - заявив Столтенберг.

 

 

 

  •