Європарламент закликав Туреччину вивести війська з Сирії

20:31, 24.10.2019
Європарламент закликав Туреччину вивести війська з Сирії

(фото: ERR)

Європарламент засудив військову інтервенцію Туреччини на північному сході Сирії, закликав Туреччину вивести сили з території цієї країни та визнав неприйнятними спроби Реджепа Таїпа Ердогана використовувати біженців як зброю для шантажу ЄС.
 
Відповідну резолюцію ухвалено під час пленарного засідання у Страсбурзі, повідомляється на сайті Європарламенту.
 
"З початку військової інтервенції Туреччини, яка супроводжувалася великою кількістю цивільних та військових втрат, за даними ООН, принаймні 300 тисяч громадян були переміщені. Депутати виступили за те, щоб на північному сході Сирії була створена зона безпеки під егідою ООН, та твердо заперечили плани Туреччини заснувати "так звану безпечну зону" вздовж кордону. Вони також висловили занепокоєння угодою між США і Туреччиною про тимчасове припинення вогню, яка може легітимувати турецьку окупацію у цій так званій "безпечній зоні", - йдеться в повідомленні.
 
Євродепутати виявили солідарність з курдами та відзначили важливість внеску курдських сил, особливо - жінок, у боротьбі проти "Ісламської держави" Європейські політики висловили надзвичайне занепокоєння інформацією про втечу сотень ув’язнених бійців ІДІЛ з місць утримання на півночі Сирії після наступу Туреччини, що підвищує ризик відродження терористичних груп.
 
Депутати визнали неприйнятним факт, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган перетворив біженців на зброю та використовує їх для шантажування ЄС. Вони закликали Європейську раду запровадити пакет адресних санкцій та візову заборону проти офіційних осіб Туреччини, які несуть відповідальність за порушення прав людини, а також зважити на ухвалення цільових економічних обмежувальних заходів проти Туреччини.
 
Депутати також запропонували призупинити дію торговельних преференцій Туреччини у торгівлі сільськогосподарською продукцією, та, як останній крок, розглянути призупинення дії митного союзу між ЄС і Туреччиною.
 

Як повідомляла УМ, Міністерство оборони Туреччини повідомило про закінчення військової операції у Сирії, у зв’язку із виведенням курдських бойовиків із "безпечної зони".

 

9 жовтня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розпочав військову операцію проти курдських сил YPG (належать до SDF), що їх Туреччина вважає терористами. Напад розпочався після того, як Трамп оголосив про припинення підтримки курдів. "Наша місія - запобігти створенню коридору терору через наш південний кордон і принести мир у регіон", - наголосив Ердоган.

 
Пізніше Вашингтон засудив дії турецької влади і запровадив санкції проти вищих урядових чиновників Туреччини.
 
Але згодом США і Туреччина домовилися про п'ятиденне припинення вогню.