Івано-Франківська облрада виступила проти «формули Штайнмаєра»

18:39, 03.10.2019
Івано-Франківська облрада виступила проти «формули Штайнмаєра»

(фото orada.if.ua)

Івано-Франківська обласна рада виступила проти реалізації "формули Штайнмаєра" і розцінила її як здачу національних інтересів України та фактичну капітуляцію.

 

Про це йдеться на сайті облради.

 

“Ми виступаємо проти реалізації так званої “формули Штайнмайєра”, за якою відповідно до “Мінських угод” запроваджується особливий статус окупованих територій Донецької та Луганської областей. Анонсований 1 жовтня 2019 року Президентом України Володимиром Зеленським документ, підписаний учасниками тристоронньої контактної групи у Мінську, є прихованою здачею національних інтересів України, загрожує безпеці та територіальній цілісності нашої держави та є фактичною капітуляцією України у російсько-українській війні і не гарантує встановлення миру навіть на умовах Путіна“, – відзначив перший заступник голови обласної ради Василь Гладій. 

 

 

У зверненні депутати обласної ради закликали Президента, Верховну Раду України, Кабінет міністрів, народних депутатів від області "не допустити надання особливого статусу окупованим територіям, проводити вибори до місцевих рад тільки після повної деокупації зазначених територій, не розміняти інтереси Держави на примарний мир".

 

Звернення було підтримано одноголосно.

 

“За” проголосували 68 депутатів обласної ради.

 

Як повідомляла УМ, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.

 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик
 

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на "формулу Штайнмайєра", але за виконання низки умов.

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
Водночас екс-спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.