Європейський суд прийняв скаргу Надії Савченко

11:25, 01.10.2019
Європейський суд прийняв скаргу Надії Савченко

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) прийняв скаргу колишньої позафракційної нардепки Надії Савченко.
 
 
Про це Савченко повідомила у Facebook.
 
«Суд прийняв до розгляду скаргу моїх адвокатів на захист мене на злочини, скоєні проти мене прокурорами військової прокуратури, суддями Чернігівського апеляційного суду і суддями Верховного Суду України», – написала вона, опублікувавши фото листа секретаріату ЄСПЛ, адресованого її адвокату Дмитрові Лойфману.
 
 
У документі йдеться, що розгляд скарги наразі на початковому етапі, справі надано номер. 
 
 
 
Савченко просить ЄСПЛ визнати факт порушення державою її прав людини – на свободу та особисту недоторканність, на справедливий судовий розгляд, а також на ефективний засіб правового захисту (ст. 5, ст. 6, ст. 13 та ст. 18 Конвенції про права людини), уточнив Лойфман проекту «Ґрати».
 
 
«При цьому в Україні Державне бюро розслідувань ще й досі відмовляється вносити в Єдиний реєстр досудових розслідувань факт скоєння злочинів прокурорами та суддями, а суддя Шевченківського районного суду в Києві відмовляється зобов’язати ДБР виконати їхню роботу», – зазначила нардепка.
 
 
Савченко затримали в березні 2018 року, після того як депутати проголосували за зняття з неї депутатської недоторканності. Тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Савченко і глава «Офіцерського корпусу» Володимир Рубан вступили у змову з метою захоплення державної влади в Україні.
 
 
Нагадаємо, керівник Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан заявив, що свого часу отримав отримав інформацію про те, що командування одного з українських спецполків отримало наказ на ліквідацію Надії Савченко.