У «Слузі народу» готують закон про скасування голів держадміністрацій

09:55, 16.09.2019
У «Слузі народу» готують закон про скасування голів держадміністрацій

(фото: facebook.com / Олександр Корнієнко)

У фракції Верховної Ради "Слуга народу" готують нові законопроекти, у планується скасувати посаду голови Київської міської державної адміністрації, залишивши виборну посаду міського голови.
 
Також можуть зникнути посади обласних та районних голів державних адміністрацій у всій Україні.
 
Про це в інтерв'ю LB.ua розповів перший заступник голови фракції партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.
 
"Можливо, в новій редакції закону "Про столицю" такої позиції як глава КМДА взагалі не буде. Зрозуміло, що зараз вона є в Конституції, але в тих змінах, які ми плануємо загалом щодо децентралізації, не буде глав ОДА", - зазначив Корнієнко.
 
Замість голів облдержадміністрацій будуть префекти.
 
"Київ хоч і регулюється окремим законом "Про столицю", але він не може випадати із загальної канви. Якщо у всій країні не буде ОДА, чому вона буде в Києві? Відповідно "танці" навколо посади голови КМДА вже втрачають актуальність", - сказав Корнієнко.
 
Законопроєкт нині готує група депутатів зі "Слуги народу". Оприлюднити його обіцяють найближчим часом.
 
"Зараз у нас є ради, виконкоми, КМДА. Якщо виписувати структуру їхньої діяльності, виходить жах з купою стрілок: один призначає, інший погоджує, третій управляє. Запитує четвертий. У результаті зрозуміти, хто за що несе відповідальність, не можна. Завершення процесу децентралізації, як ми його бачимо, направлено на те, щоб спростити цю схему. Щоб було зрозуміло, звідки береться чиновник. Є рада, яку вибирають люди, є мер, якого також вибирають люди. Далі ми дискутуємо, звідки береться керівник виконкому - його призначає мер за погодженням з радою або сама рада. Є розуміння, що для такої країни, як Україна, мер міста - дуже завантажений персонаж сам по собі. У нього багато представницьких функцій, політичної роботи. Йому важко займатися оперативним управлінням міста. Таку (нову) модель ми побачили в Європі", - сказав Корнієнко.
 
Нагадаємо, Кабінет міністрів прем'єра Олексія Гончарука підтримав звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА.
 
Нинішня влада заявляла про плани розділити обов'язки міського голови і голови КМДА, а керівник Офісу президента Андрій Богдан заявив, що призначений владою керівник КМДА буде "контролювати" мера.