Керівник ОПУ вирішив навчити Кличка витрачати гроші Києва (відео)

11:11, 09.09.2019
Глава Офісу президента Андрій Богдан вирішив пояснити меру Києва Віталію Кличку, як правильно розпоряджатися бюджетом столиці.
 
Про бюджет міста і перерозподіл влади в Києві Богдан і Кличко говорили в ток-шоу Савіка Шустера "Свобода слова" на каналі "Україна".
 
"Знаєте, скільки бюджет міста Прага? 2 мільярди 800 мільйонів доларів. А знаєте, скільки бюджет міста Києва? 2 мільярди 200 мільйонів доларів. Де наша Прага?", - пред'явив претензії Богдан Кличку.
 
Натоміть мер Києва парирував: "Бюджет міста Києва 4 роки тому був 18 мільярдів гривень, а сьогодні - 60".
 
"О, бачите, ви вмієте заробляти, але не вмієте тратити... Ви лишаєтеся мером Києва. Просто з’являється людина, яка вас контролює. Ви, з одної сторони, самі приймаєте рішення, куда платити, і самі контролюєте - правильно, вчасно, чи достатньо, чи можна ще добавити. Але, коли появляється людина, яка зі сторони приходить і контролює вас, ви уже заперечуєте, вам це не подобається...
 

Натомість Савік Шустер запитав у Богдана: "Ви як юрист вважаєте, що призначена людина має право контролювати обрану (на виборах, - ред.) людину?"
 
"У нашому суспільстві витрачання коштів завжди треба контролювати", - заявив той.
 
Пізніше Віталій Кличко назвав слова Богдана маніпуляцією:
 
"По-перше, навіть в озвучених цифрах ви трохи заблукали. Бюджет Праги ви занизили на півмільярда доларів. По-друге, змовчали про те, що населення Праги понад удвічі менше за населення Києва! І Прага майже вдвічі менша за площею, ніж Київ. І по-третє, Прага має чимало так званих коштів на розвиток міста, які витрачає окрім запланованого бюджету. А Київ - єдине місто в Україні, в якого в Держбюджет забирають 60 відсотків ПДФО!"
 

Нагадаємо, Кабінет міністрів прем'єра Олексія Гончарука підтримав звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА.
 
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Віталій Кличко був звільнений з посади голови Київської державної адміністрації через його зв’язки з Вадимом Столаром, якого пов’язують із забудовними схемами в столиці.
 
 

Як відомо, Офіс президента Зеленського домався звільнення Кличка - чи через подання Кабінету міністрів, чи через відставку Кличка, який одночасно очолював Київраду.

 

Попередній склад уряду Володимира Гройсмана відставку Кличка розглядати відмовився.

 

Голова Офісу президента Андрій Богдан стверджує, що його намагалися підкупити в інтересах Кличка. Він направив до Кабміну подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА.

 

Керівник Офісу президента Андрій Богдан також заявив, що Кличко не контролює столичну раду, і свої групи в ній мають окремі "смотрящі".  За словами Богдана, до нього приходила людина нібито від одного зі "смотрящих" і пропонувала розділити награбовані бюджетні гроші столиці навпіл.

 

Кличко назвав заяви Богдана про корупцію в столиці добіркою пліток і маніпулятивних домислів.

 

Він звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням відкрити кримінальне провадження за цим фактом і перевірити твердження Богдана.

 

Суперечки між очільниками ОПУ і КМДА тривали відтоді, коли команда Зеленського вирішила розділити повноваження мера і голови столичної міськдержадміністрації.

 

Раніше міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, який підтвердив йому чутки про розділення повноважень мера столиці і очільника Київської міської державної адміністрації. Мер Києва зазначив, що в розмові з Зеленським наголосив на тому, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень - це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування.

 

Читайте також: Так класти болт на Конституцію не наважувався навіть Кучма