Польща виступила проти повернення Росії в G8

08:31, 03.09.2019
Польща виступила проти повернення Росії в G8

Президент Польщі Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда на зустрічі з віцепрезидентом США Майком Пенсом висловився проти ідеї повернення до формату G8 за участю РФ.

 

Про це повідомляє  TVN24.

 

"Якщо ми подивимося на те, як в останні роки поводить себе Росія, то зможемо чітко сказати, що дехто реалізує свої імперські амбіції за рахунок зміни кордонів, через військовий напад - а це сталося в 2008 році в Грузії, це сталося в 2014 році в Україні... сьогодні Україна не має контролю над своїми територіями, і це ситуація, яка в Європі ніколи не повинна була статися", – заявив Дуда.

 

"На жаль, Росія упродовж останніх років здійснює кроки, щодо яких ніхто, хто шанує міжнародне право, не може пройти байдуже", - додав він.

 

За його словами, ситуація business as usual з Росією зараз неможлива.

 

"Потрібно задати собі питання: чи означає це, що слід підходити до Росії за принципом "business as usual"? Я не думаю, що це прийнятно. Це моя позиція, і я не соромлюся цього висловити", - додав Дуда.

 

Як повідомляла УМ, країни G7 не досягли консенсусу щодо повернення РФ та відновлення формату "вісімки".

 

Перед початком саміту «Групи семи» у французькому Біарріці голова Європейської ради Дональд Туск порадив лідерам G7 замість того, щоб вітати на наступній зустрічі представника Росії, запросити в статусі гостя Україну. «Причина, через яку Росія не була запрошена в 2014-му, все ще зберігається. Ба більше, є і свіжа причина – недавня провокація РФ в Азовському морі», – сказав Туск 24 серпня.

 

Напередодні лідери "Великої сімки" вирішили "зміцнити діалог" з Москвою - після того, як президент США Дональд Трамп заявив, що хоче запросити Путіна на саміт G7 в якості гостя.

 
Пізніше директор Аналітичного центру Байдена, колишній заступник міністра оборони США Майкл Карпентер радить американському президенту Дональду Трампу дослухатися до ідеї запрошення України на наступний саміт «Групи семи».
 
 
Раніше Трамп закликав повернути Росію до "Великої сімки", виключену в 2014 році за агресію в Україні та анексію Криму, проте країни-члени G7 виступили проти цього.
 
 
19 серпня 2019 року на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією та ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.
 
 
20 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що він би підтримав повернення Росії до "Великої сімки", якби хтось висловив таку пропозицію.
 
 
У свою чергу Німеччина та Велика Британія відкинули пропозицію президента США Дональда Трампа про повернення Росії до країн G8.
 
 
22 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що повернення Росії до складу "Великої сімки"   можливе лише за умови повернення Україні окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв'язнів і моряків. 
 
 
Також Зеленський зателефонував президенту Європейської ради Дональду Туску та закликав ЄC "виявити рішучу позицію стосовно неможливості повернення РФ до "Великої сімки" без усунення причин, через які Росію з неї було свого часу виключено".
 
 
У свою чергу Туск виступив категорично проти повернення Росії до складу "Великої сімки" та заявив, що вважає більш правильним "запросити Україну, як гостя, на наступну зустріч G7".
 
 
Як відомо, до складу G7 входить сім країн: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія та Японія.