7 національних делегацій ПАРЄ оголосили протест проти повернення Росії

19:34, 26.06.2019
7 національних делегацій ПАРЄ оголосили протест проти повернення Росії

(фото: facebook.com)

Представники 7 держав-членів Ради Європи у її парламентській асамблеї оголосили спільну заяву про спільні дії на знак протесту проти безумовного повернення Росії.
 
Про це повідомляє "Європейська правда".
 
"Безумовне відновлення прав російської делегації без виконання жодної з численних вимог Асамблеї суперечить основним цінностям Ради Європи та її статуту. Цей крок посилає дуже неправильний сигнал країні, яка вдалася до збройної агресії, до отруєнням, яка не дотримується прав своїх громадян і прагне дестабілізувати демократії в Європі", - йдеться в документі, зачитаному в залі після завершення дебатів.
 
Цю заяву, спільно підписану делегаціями України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії, зачитав голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв.
 
"Майбутнє Ради Європи знаходиться під загрозою в цілому, оскільки Рада Європи втрачає довіру людей, яких вона захищає", - заявив він.
 
Ці 7 держав оголосили про спільні дії у ПАРЄ за "безпрецедентної кризи довіри (до Ради Європи), яка була створена на цьому тижні".
 
"Ми повертаємося додому, щоб проконсультуватися з нашими парламентами та урядами про спільні дії в Асамблеї на наступних сесіях", - йдеться у спільному документі.
 
Депутати від України, як і планували, залишають ПАРЄ щонайменше до кінця поточної сесії, але не всі інші парламентарі погодилися на такий крок через важливу резолюцію, що буде розглядатися в четвер. "Ми зважували можливість але вирішили лишитися, щоби голосувати по резолюції щодо Бориса Немцова", -пояснив один зі співрозмовників видання.
 
 
Раніше ПАРЄ схвалила резолюцію, яка дозволяє Росії повернутися в організацію.
 
Читайте також: "Страсбурзька зрада": як після п'яти років санкцій Росію знову повернули до ПАРЄ
 
 
П’ятий президент України Петро Порошенко назвав повернення Росії до ПАРЄ ударом по Україні.
 
Чинний президент Володимир Зеленський прокоментував рішення ПАРЄ словами "Європейські партнери нас не почули".