Зеленський пояснив розпуск Верховної Ради низькою довірою українців

16:01, 21.05.2019
Зеленський пояснив розпуск Верховної Ради низькою довірою українців

"Юридична підстава для розпуску - з 2016 року не існувало коаліції", - заявив Зеленський (фото: прес-служба президента України)

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що головним аргументом для розпуску Верховної Ради вважає "дуже низьку довіру громадян України до цієї інституції".
 
Про він сказав в Адміністрації президента під час зустрічі з керівництвом і лідерами фракій Ради, передає прес-служба президента.
 
"Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції - 4%. Це оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я як гарант Конституції зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску - з 2016 року не існувало коаліції", - заявив Зеленський.
 
Учасники зустрічі також обговорили дату проведення дочасних виборів. Як зазначається, вона залежатиме від того, коли президент видасть указ про розпуск парламенту.
 
Також ішлося про скликання позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення змін до чинного виборчого законодавства, зокрема щодо скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар’єра до 3%.
 
Також повідомляється, що Зеленський запропонував провести окрему розмову з представниками команди Порошенка щодо звільнення українських заручників з Росії.
 
Раніше радник Зеленського Андрій Богдан заявив, що офіційною причиною розпуску Ради є відсутність коаліції.
 
Як повідомляла "УМ", Володимир Зеленський і лідери фракцій Ради домовилися про вибори орієнтовно 21 липня. Зеленський також хоче скликати Раду для зміни закону про вибори.
 
Нагадаємо, Зеленський запросив глав фракцій порадитися щодо розпуску Ради. При цьому Олегу Ляшку не дали вести трансляцію з кабінету Зеленського в Адміністрації президента.
 
Як відомо, на своїй інавгурації Зеленський запропонував уряду добровільно прийти у відставку і оголосив, що дає депутатам два місяці та "розпускає Верховну Раду".