Офіційною причиною розпуску Ради у Зеленського назвали відсутність коаліції

14:52, 21.05.2019
Офіційною причиною розпуску Ради у Зеленського назвали відсутність коаліції

Зеленський і Богдан (фото: прес-служба президента України)

Президент Володимир Зеленський в своєму указі про розпуск парламенту буде опиратися на норми Конституції.
 
Про це сказав радник президента з юридичних питань Андрій Богдан.
 
"Пункт перший статті 90 (Конституції України, - ред.) - це відсутність коаліції у Верховній Раді", - сказав він, відповідаючи на питання, яка причина буде вказана в указі президента про розпуск Верховної Ради.
 
Він додав, що указ президента "не може ґрунтуватися на будь-яких рішеннях будь-яких суддів". 
 
"В даному випадку - це буде оцінка правової ситуації, що склалася у Верховній Раді. Цей указ буде ґрунтуватися виключно на Конституції України", - додав Богдан.
 
Водночас, на сайті президента з’явилось повідомлення про консультації Зеленського з керівництвом Верховної Ради. Під час нього президент заявив, що "головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції - 4%".
 
"Це оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я як гарант Конституції зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску - з 2016 року не існувало коаліції", - заявив він.
 
Як повідомляла "УМ", Володимир Зеленський і лідери фракцій Ради домовилися про вибори орієнтовно 21 липня. Зеленський також хоче скликати Раду для зміни закону про вибори.
 
Нагадаємо, Зеленський запросив глав фракцій порадитися щодо розпуску Ради. При цьому Олегу Ляшку не дали вести трансляцію з кабінету Зеленського в Адміністрації президента.
 
Як відомо, на своїй інавгурації Зеленський запропонував уряду добровільно прийти у відставку і оголосив, що дає депутатам два місяці та "розпускає Верховну Раду".