ДБР розслідує інформацію про хабар Ситнику

17:08, 17.04.2019
ДБР розслідує інформацію про хабар Ситнику

(НАБУ / Flickr)

Державним бюро розслідувань проводить досудове розслідування за фактом надання неправомірної вигоди екс-нардепом Дмитром Крючковим Директору національного антикорупційного бюро Артему Ситнику.

 

Про це у Facebook повідомила речник генпрокурора Лариса Сарган.

 

За її даними, розслідування проводиться у кримінальному провадженні від 16.04.2019 за фактом надання Крючковим Д.В. та іншими невстановленими особами неправомірної вигоди Ситнику.

 

"За вчинення чи невчинення в інтересах того, хто надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої влади чи службового становища, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України", - йдеться у повідомленні.

 

Сарган повідомила, що також, ДБР розслідує факт одержання директором НАБУ хабаря в особливо великому розмірі від Крючкова Д.В. та інших невстановлених осіб, з використанням наданої влади чи службового становища (за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України).

 

Зазначається, що процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях здійснюється Генеральною прокуратурою України.

 

Як повідомляла УМ, колишній народний депутат Дмитро Крючков, якого НАБУ підозрює у махінаціях в енергетичній сфері, звинуватив директора НАБУ Артема Ситника в отриманні хабара від ХК "Енергомережа", власником якої був Крючков. 

 

"Пан Ситник дійсно від нас отримував півмільйона доларів за сприяння в слідстві", — заявив Крючков.

 

За його словами, справу стосовно Ситника за отримання хабара і перевищення повноважень було відкрито давно. Він вважає, що про цю справу відомо генеральному прокурору Юрію Луценко.

 

Крючков також вважає, що справу стосовно нього відкрито за дорученням президента Петра Порошенка. За його словами, екс-генпрокурор Віктор Шокін відмовився відкрити справу, а розпочав кримінальне розслідування спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

 

 Колишній депутат Верховної Ради Дмитро Крючков затриманий у Німеччині під час перевірки документів.

 

Пізніше Крючков вийшов із німецької в'язниці під заставу, а в листопаді 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оприлюднили підозру Крючкову.


Зазначається, що Дмитро Крючков близько року переховувався від українських правоохоронців, адже його розшукує НАБУ. За інформацією видання, спіймали бізнесмена 14 квітня під час перевірки документів на кордоні із Австрією, яку ввели через наплив мігрантів до країн Євросоюзу.

Він підозрюється у розкраданні сотень мільйонів гривень компанії "Запоріжжяобленерго" під час оборудки із боргами заводу Дмитра Фірташа.

Дмитро Крючков у 2006 році став депутатом від "Блоку Юлії Тимошенко", але згодом вийшов із цієї франкції та став підтримувати «регіоналів». Під час дочасних виборів у 2007 році він не отримав депутатського мандату, а згодом подався у бізнес. Його холдинг "Енергомережа" особливо "розквітнув" у 2015 році.

Тоді ж, наприклад, "Енергомережа" відзначилася обородкую із боргами "Запорізького титано-магнієвого комбінату", співвласником якого був Дмитро Фірташ, перед "Запоріжжяобленерго", у результаті чого державна компанія понесла значні збитки. У цій справі, відповідно до судових рішень, і проводилося розслідування, у результаті якого Дмитро Крючков потрапив до списку осіб, які розшукуються правоохоронцями.

 

  •