Екс-депутат Крючков звинуватив директора НАБУ Ситника в отриманні $500 тис хабара

12:19, 17.04.2019
Екс-депутат Крючков звинуватив директора НАБУ Ситника в отриманні $500 тис хабара

Крючков є фігурантом у справі про присвоєння 346 мільйонів гривень (Фото: lb.ua)

Колишній народний депутат Дмитро Крючков, якого НАБУ підозрює у махінаціях в енергетичній сфері, звинуватив директора НАБУ Артема Ситника в отриманні хабара від ХК "Енергомережа", власником якої був Крючков. 

 

"Пан Ситник дійсно від нас отримував півмільйона доларів за сприяння в слідстві", — заявив Крючков.

 

За його словами, справу стосовно Ситника за отримання хабара і перевищення повноважень було відкрито давно. Він вважає, що про цю справу відомо генеральному прокурору Юрію Луценко.

 

Крючков також вважає, що справу стосовно нього відкрито за дорученням президента Петра Порошенка. За його словами, екс-генпрокурор Віктор Шокін відмовився відкрити справу, а розпочав кримінальне розслідування спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

 

Крючков також назвав обвинувачення НАБУ "абсурдними" і "продуктом творчості прокурорів".

 

Крім того, Крючков стверджує, що компанія "Енергомережа", яку він очолював, постачала електроенергію законно. Згодом він отримав пропозицію ділитись прибутком від представника Петра Порошенка, однак ім‘я представника Крючков не назвав.

 

Пізніше, за словами екс-депутата, до нього звернувся соратник президента Петра Порошенка, Ігор Кононенко, і "попросив ввести нового голову НКРЕ Дмитра Вовка у курс справ".

 

Крючков, у свою чергу, назвав Вовка "непрофесійним" і підкреслив, що ніяких фінансових стосунків з ним не мав.

 

Водночас під Солом'янським судом нині проходить мітинг, учасники якого вигукують гасла "Крючкова за грати!". Проте мітингувальники не змогли відповісти, хто це такий.

 

             фото ЦПК / Шабунін

 

 

15 квітня 2019 року екс-нардеп Дмитро Крючков прилетів у київський аеропорт "Бориспіль", де його затримали детективи НАБУ.

 

Як повідомляла УМ, Колишній депутат Верховної Ради Дмитро Крючков затриманий у Німеччині під час перевірки документів.

 

Пізніше Крючков вийшов із німецької в'язниці під заставу, а в листопаді 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оприлюднили підозру Крючкову.


Зазначається, що Дмитро Крючков близько року переховувався від українських правоохоронців, адже його розшукує НАБУ. За інформацією видання, спіймали бізнесмена 14 квітня під час перевірки документів на кордоні із Австрією, яку ввели через наплив мігрантів до країн Євросоюзу.

Він підозрюється у розкраданні сотень мільйонів гривень компанії "Запоріжжяобленерго" під час оборудки із боргами заводу Дмитра Фірташа.

Дмитро Крючков у 2006 році став депутатом від "Блоку Юлії Тимошенко", але згодом вийшов із цієї франкції та став підтримувати «регіоналів». Під час дочасних виборів у 2007 році він не отримав депутатського мандату, а згодом подався у бізнес. Його холдинг "Енергомережа" особливо "розквітнув" у 2015 році.

Тоді ж, наприклад, "Енергомережа" відзначилася обородкую із боргами "Запорізького титано-магнієвого комбінату", співвласником якого був Дмитро Фірташ, перед "Запоріжжяобленерго", у результаті чого державна компанія понесла значні збитки. У цій справі, відповідно до судових рішень, і проводилося розслідування, у результаті якого Дмитро Крючков потрапив до списку осіб, які розшукуються правоохоронцями.