Убивство Каті Гандзюк: проти Луценка порушили справу за розголошення даних

19:46, 20.03.2019
Убивство Каті Гандзюк: проти Луценка порушили справу за розголошення даних

Юрій Луценко (фото: прес-служба Генпрокуратури України)

Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за фактом можливого розголошення генеральним прокурором Юрієм Луценком відомостей досудового розслідування у справі вбивства Катерини Гандзюк.

 
Про це повідомив адвокат Масі Найєм у Facebook.
 
Він нагадав, що 27 грудня 2018 року подав до ДБР заяву про вчинення Луценком кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 387 ККУ, а саме розголошення прокурором відомостей досудового розслідування, незалежно від того, чи приймала ця особа безпосередню участь в оперативно-розшуковій діяльності, досудовому розслідуванні.
 
"Відомості за заявою внесені не були, тому 4 січня я подав до Печерського суду скаргу на бездіяльність уповноважених осіб ДБР", - зазначив адвокат.
 
28 лютого Печерський районний суд м. Києва виніс ухвалу: задовільнив скаргу Масі Найєма на бездіяльність слідчих та зобов’язав останніх зареєструвати кримінальне провадження. В той же день суд направив до ДБР копію цієї ухвали з супровідним листом.
 
За словами адвоката, 12 березня він власноруч передав ухвалу Печерського суду з вказаним супровідним листом (від 28 лютого, вих. №757/371/19-к) до ДБР, щоб забезпечити виконання рішення суду.
 
"Станом на ранок 19 березня провадження зареєстроване не було (нам дали таку інформацію по телефону). Ми подали заяву про злочин, передбачений ст. 382 ККУ за невиконання ухвали Печерського суду. Лише сьогодні отримали інформацію про те, що позавчора ДБР все ж зареєструвало провадження", - розповів Найєм.
 
Нагадаємо, в грудні 2018 року Юрій Луценко заявив, що слідству відоме прізвище замовника вбивства Катерини Гандзюк, але прокурор досі збирає докази.
 
11 лютого підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк отримав голова Херсонської облради Владислав МангерЯк заявив генпрокурор Юрій Луценко, Мангер заплатив за убивство Катерини Гандзюк 5 тисяч доларів.
 
Мангер був відправлений під арешт із правом внесення застави вночі 15 лютого, однак за нього внесли заставу в розмірі 2 мільйона 497 тисяч гривень його адвокати.
 
Після внесення застави Владислав Мангер вийшов на роботу до Херсонської облради.
 
4 березня суд відмовився продовжити запобіжний захід для Владислава Мангера.
 
При цьому батько Катерини Гандзюк каже, що відчуває стеження за собою - відтоді, як Мангер був звільнений з-під арешту.
 
Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Лікарі не змогли врятувати її після того, як на неї вилили сірчану кислоту 31 липня 2018 року. Херсонська активістка та керуюча справами виконкому міськради отримала опіки близько 40% тіла та перенесла низку операцій.