БПП: За подіями в Києві і Черкасах стоять проросійські реваншисти та олігархи-втікачі

09:06, 10.03.2019
БПП: За подіями в Києві і Черкасах стоять проросійські реваншисти та олігархи-втікачі

(Serhii Nuzhnenko/radiosvoboda)

В партії "БПП "Солідарність" заявляють, що за подіями 9 березня, які відбулись в Києві і Черкасах, "стоять проросійські реваншисти та олігархи-втікачі".

 

Про це йдеться у заяві прес-служби партії "БПП "Солідарність".

 

"За подібними акціями стояли й стоять проросійські реваншисти та олігархи-втікачі. Увесь час від початку російської агресії проти нашої держави ми стверджуємо право України бути вільною та незалежною. Саме тому ні в кого не вийде запалити чи зламати Україну зсередини. Всіх, хто прагне на догоду своїм амбіціям спровокувати насильство та залити наші вулиці кров’ю українців, мають зупинити рішучі дії правоохоронних органів", - заявили в БПП.

 

В партії закликали покарати учасників нападу на поліцейських у Києві та на мирне зібрання громадян в Черкасах.

 

Внаслідок сутички представників Нацкорпусу з правоохоронцями у Черкасах постраждало 15 поліцейських, зокрема начальник ГУНП в Черкаській області Валерій Лютий.

 

"Внаслідок сутички постраждали 15 правоохоронців. П’яти з них медичну допомогу надано на місці, 10 звернулися до медичних закладів", - заявили в поліції. 

 

 

 

Слідчі відкрили кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу: за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) КК України.

 

У поліції заявили, що в Черкасах представники Національного корпусу намагалися прорватися на сцену, де відбувався виступ президента Петра Порошенка.

 

 

 

"На зауваження правоохоронців про неприпустимість таких дій – близько 30 активістів не реагували. В подальшому вони почали провокувати на бійку пересічних громадян, застосували до співробітників поліції газ дратівливої дії, фізичну силу, підпалили фаєри і, зрештою, спробували заблокувати кортеж першої особи держави", - йдеться в повідомленні.

 

 

Зазначається, що поліцейським вдалося відтіснити активістів та забезпечити необхідні заходи безпеки щодо президента України.

 

Також, як повідомляє поліція Києва, внаслідок сутички під час акції Нацкорпусу біля Адміністрації президента в Києві постраждало двоє поліцейських та працівник Нацгвардії.

 

"Одного правоохоронця з хімічним опіком очей госпіталізували, іншим надано медичну допомогу на місці", - уточнюється в повідомленні.

 

 

 

Слідчі Печерського управління поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

 

Як повідомляє агенція Уніан, учасники акції схопили металеві огорожі біля АП та кинули їх у правоохоронців. Під час сутички мітингувальники випускали петарди, а також запалювали фаєри.

 

Глава МВС Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook назвав дії представників Нацкорпусу в Черкасах неприпустими.

 

"Будь-якому гніву є розумні межі! Те, що сьогодні на мітингу Петра Порошенка в Черкасах зробили представники Національного корпусу - неприпустимо! Праведний гнів через корупційний злочин справедливий, але чи може він породжувати інші злочинні дії? Очевидно, ні. Очевидно, що багато серед агресивно налаштованих юнаків хотіли хардкору, а не справедливості і законності", - написав він.

 

За словами міністра, "не буде ані розуміння першопричини обурення скандалом, ані поблажливості до бойових заслуг - так поводитися не можна – порушено кримінальне провадження – ті, хто переступив межу, повинні понести покарання". 

 

Активісти націоналістичних сил вимагали заарештувати екс-першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського, його сина Ігоря та інших фігурантів історії навколо "Укроборонпрому".

 

Також учасники мітингу вимагали призначити всім винним в розкраданні оборонного бюджету максимальні терміни позбавлення волі з конфіскацією майна; оприлюднити матеріали всіх кримінальних проваджень, пов'язаних з розкраданням коштів оборонного бюджету.

 

Крім того, активісти вимагали від генпрокурора Юрія Луценка щотижня звітувати про розслідування кримінальних проваджень, пов'язаних з розкраданням коштів оборонного бюджету.

 

Як повідомляла УМ, раніше журналісти проекту Bihus.info заявили, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито був учасником схем з розкрадання в оборонному комплексі.

 
 
Кандидатка у президенти Юлія Тимошенко поспішила звинуватити у причетності до "оборонних" схем президента України Петра Порошенка та заявити, що оголошує імпічмент. При цьому в Адміністрації президента здивувались такій ініціативі Тимошенко: "Як можна почати процедуру імпічменту без закону про імпічмент? Прекрасна історія", - сказав Володимир Горковенко.
 
 
 
У свою чергу представниця президента Ірина Луценко у Верховній Раді заявила, що "Укроборонпром" та заступник секретаря РНБО Олег Гладковський мають намір позиватися проти журналістів програми "Наші гроші".
 
 
Перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до правоохоронців із заявою про перевірку розслідування Bihus.Info та попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО.
 
 
У Державному концерні "Укроборонпром" заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування журналістів про корупційні схеми за участі оточення президента Петра Порошенка. Концерн усунув з посад двох директорів оборонних підприємств.
 
 
Через заяву журналістів проекту Bihus.info активісти Нацкорпусу пікетували будинок Олега Гладковського.
 
 
У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що частину деталей для військової техніки Україна дійсно отримує контрабандою з Росії.
 
 
Президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секратаря Ради національної безпеки і оборони України.
 
Петро Порошенко такод заявив, що Рада національної безпеки та оборони ініціює міжнародний аудит і комплексну ревізію всіх контрактів державного концерну "Укроборонпром".