Володимир Жемчугов став Героєм України за 30 спецоперацій проти ворога

13:32, 22.01.2017
Володимир Жемчугов став Героєм України за 30 спецоперацій проти ворога

Володимир Жемчугов отримав зірку Героя в День соборності. (Фото АП.)

Президент України Петро Порошенко присвоїв Володимиру Жемчугову, воїну і колишньому полоненому терористів Луганська, звання Герой України".

"Глава держави вручив герою орден "Золота Зірка" під час урочистого заходу з нагоди Дня Соборності України", - повідомила його прес-служба в неділю вранці.

Як активний учасник руху опору російської окупації Володимир Жемчугов провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об'єктів ворога і окупаційних військ, підкреслюють у повідомленні.


Зокрема, на його рахунку пошкодження дев'яти ділянок залізничного полотна, які використовуються противником для транспортування озброєння, військової техніки і боєприпасів із території Росії до окупованих районів Донецької та Луганської областей.

 


Також Жемчугов вивів з ладу чотири лінії електропередач, три газорозподільні станцій та трансформаторну підстанцію.

 


Його дії в тилу ворога були особливо успішними в період оборони міста Дебальцеве Донецької області.

"Під час спроби захоплення ворогами, Володимир Павлович прийняв рішення підірватися, внаслідок чого дістав важких поранень", - сказав Петро Порошенко під час вручення нагороди.

 


Високою державною нагородою Жемчугов відзначений за "особисту мужність і героїзм, силу духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України".

"У День Соборності, день об'єднання України, я хочу сказати - боротьба, яка була раніше, і та боротьба, яка у нас ще попереду до переможного завершення війни - це все не дарма. На моєму прикладі, не лише патріоти, а й звичайні жителі окупованих територій Донбасу і Криму побачили, що Україна ніколи і нікого не залишить", - сказав сам Жемчугов, приймаючи нагороду.

Як повідомляла "УМ", підірвавши себе Жемчугов отримав тяжкі поранення, втративши обидві руки і зір, тоді в несвідомому стані його захопили бойовики.

Попри важкі поранення його довгий час утримували в Луганському СІЗО

 

17 вересня 2016 року Жемчугов був звільнений з полону бойовиків, після чого перебував на лікуванні в Німеччині, де йому вдалося відновити слух і зір.