Автентичний Херсонес Таврійський знищений росіянами

13:36, 26.06.2024
Автентичний Херсонес Таврійський знищений росіянами

На території Херсонесу Таврійського збудували античний відкритий театр, що створює навантаження близько тонни. (facebook.com/evelina.kravchenko.9)

Російські загарбники повністю знищили автентичну пам’ятку світового значення – Херсонес Таврійський у Севастополі станом на літо 2024 року.

 

Російські археологи та забудовники збудували на території античного городища новий археологічний парк та відкритий театр. Найцінніші археологічні знахідки вивезли до російських музеїв.

 

Як інформує Україна молода, про це йшлося на ІІІ Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи.

 

Зокрема, старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко заявляє, що росіяни підмінюють оригінальні пам’ятки новобудовами, руйнуючи їх автентичність:

 

«Зараз відбуваються негативні процеси з єдиною пам’яткою світового значення, яку ми встигли номінувати і внести у перелік пам’яток в Криму – з Херсонесом Таврійським".

 

У 2015-2016 роках забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки, що знаходились на поверхні: башти, стіни й колони. Пізніше на місці давньої цитаделі поставили античний відкритий театр, що створює навантаження близько тонни на оригінальну споруду», - розповіла дослідниця.

 

За її словами, велику частину знайдених артефактів вивезли до музеїв росії. Серед них фрески, посуд, предмети побуту та ікони. Згодом розпочалося будівництво археологічного парку "Новий Херсонес", на місці залишків некрополя.

 

"Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації на цьому місці, тому розпочали знімати ґрунт на території звичайними екскаваторами. Якимось чином вони розкопали там давнє джерело, тому все залило", – каже Евеліна Кравченко.

 

Нині на місці археологічних залишків збудували фактично нове місто. Археологічний парк перекриває старі знахідки, декілька розкопаних об’єктів поступово перенесли та відбудували в іншому місці. На місці городища росіяни поставили Собор святого Володимира, що підпорядковується і освячений Московським патріархатом.

 

Пані Евеліна акцентує, що росія використовує пам'ятки культури як ідеологічну зброю. Змінюючи психічне значення культурної спадщини та транслюючи ворожі розповіді, це призводить до заміни пам'ятника. Він втрачає свою справжність. Це можна побачити на об'єктах спадщини в Криму. 

 

Нагадаємо, Херсонес Таврійський – унікальна історична пам’ятка античної доби. З досліджень цієї забудови виявили систему організації та планування того часу. Це єдина пам’ятка в Криму, яка має світове значення.

 

Від початку 2000-х й до окупації Кримського півострову українські дослідники пропонували створити археологічний парк для того, щоб зберегти не лише окремі ділянки поліса, а всю місцевість.

 

Як повідомляла "УМ", російські археологи та колаборанти проводять в окупованому Криму розкопки і  шукають докази того, що давнє грецьке місто Херсонес нібито належить до "руського міра".