Заповідники «Чернігів стародавній» і «Софія Київська» уклали угоду про співпрацю

21:07, 04.06.2024
Заповідники «Чернігів стародавній» і «Софія Київська» уклали угоду про співпрацю

Неля Куковальська і Наталія Реброва (в центрі) під час підписання угоди у Спасо-Преображенському соборі. (facebook.com/oldchernihiv)

Національні заповідники «Чернігів стародавній» та «Софія Київська» відтепер співпрацюватимуть.

 

Угоду про співпрацю офіційно уклали генеральні директорки заповідників: від «Софії Київської» - Неля Куковальська та від «Чернігова стародавнього» - Наталія Реброва.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний заповідник «Чернігів стародавній» у вівторок.

 

«4 червня 2024 року відбулася історична подія, яка знаменує велике повернення святині українського народу кожному українцю та входження  Спасо-Преображенського собору до спільноти найвидатніших Соборів Європи. 

 

Цей шлях розпочато з кращими фахівцями в галузі реставрації та пам’яткоохоронної справи Європи та України, про що між  Національним заповідником « Чернігів стародавній » та Національним заповідником «Софія Київська» укладена угода про співпрацю», - йдеться у повідомленні.

 

 

Неля Куковальська, член Асоціації Європейських Соборів, академік Української академії архітектури, генеральний директор кращого національного закладу України зазначила:

 

«Для Національного заповідника «Софія Київська», для мене особисто, велика честь бути в команді збереження унікального Спасо-Преображенського собору XI ст. Я впевнена, що і найкращі підприємці Чернігівщини долучаться до нас і ми разом з честю і гідністю виконаємо цю почесну місію».

 

В іншому дописі заповідника зазначається, що співпраця, налагоджена з фахівцями  «Софії Київської» є важливим аргументом, який підкреслює винятковість Спасо-Преображенського собору ХІ ст. та гарантує продовження розпочатих робіт з відновлення храму на найвищому фаховому рівні з врахуванням колосального досвіду кращих пам’яткоохоронців України.

 

 

«Софія і Спас приступили до вироблення плану спільних кроків!

Під час візиту спільно було проведено обстеження стану фрагментів збережених фресок ХІ ст., настінного живопису ХІХ ст., ікон іконостаса XVIII ст. та обговорено перші напрямки співпраці», - йдеться у повідомленні.

 

Фахівці «Софії Київської» - генеральна директорка Неля Куковальська, заступник генерального директора Вадим Кириленко та головний художник-реставратор Анатолій Остапчук - відмітили важливість очищення розписів від бруду та кіптяви, яке заповідник розпочав ще 23 травня. Укріплення фарбового шару, щоб уникнути подальшого відшарування стане наступним кроком наших дій. 

 

Як повідомляла «УМ», унікальну історичну пам’ятку - Спасо-Преображенський собор у Чернігові приводять до ладу після того, як його 30 років орендувала УПЦ Московського патріархату.

 

Реставратори зубними щітками відчищають розпис на стінах від нагару, прибирають сміття та демонтують конструкції церковної общини.