Сенсація десятиліття: у Чехії знайдено скарб монет 11-12 століть, фото

13:15, 01.06.2024
Сенсація десятиліття: у Чехії знайдено скарб монет 11-12 століть, фото

Жінка в Чехії випадково натрапила на рідкісний скарб, закопаний у середні віки - такі знахідки бувають раз на десятиліття. (Фото: The New York Post.)

У Чехії знайшли скарб монет 11-12 століть, схований у часи усобиць за празький престол – археологи вже назвали це сенсацією десятиліття.

 

Як інформує УМ, про це повідомили Інститут археології Академії наук Чеської Республіки, видання arkeonews.net та The New York Post.

 

Жінка, яка гуляла містом Кутна Гора в Середньочеському регіоні Чеської Республіки, знайшла майже 900-річний скарб із понад 2150 середньовічних срібних монет, відомих як денарії.

 

Жінка знайшла кілька срібних монет, прогулюючись полем у Кутногорську, і зв’язалася з офіційними особами.

 

Скарб складався з понад 2150 срібних монет, викарбуваних між 1085 і 1107 роками. Експерти вважають, що вони були виготовлені в Празі та імпортовані до Богемії. Знахідка зберігалася в керамічному контейнері, який був знищений роками, але археологи виявили дно контейнера.

 

«Знахідку зробили зі сплаву монет, який, окрім срібла, також містить домішки міді, свинцю та слідів металів. Визначення цього конкретного складу також може допомогти визначити походження використаного срібла», — йдеться в прес-релізі Інституту археології Чеської академії наук (ARUP).

 

 

Археолог Інституту Філіп Велімський, названий однією з найбільших знахідок останнього десятиліття, вважає, що це відкриття схоже на виграш у лотерею.

 

«Ймовірно, він був розміщений на своєму місці в першій чверті 12-го століття, в період внутрішньої політичної нестабільності. Тоді в країні точилися суперечки між членами династії Пршемислів про празький княжий престол», — сказав він.

 

Бої були звичайним явищем у той період, і склад міг бути готівкою «для виплати зарплати або військовою здобиччю».

 

За словами експертів, конкретного власника у скарбу може не бути.

 

 

«На жаль, на рубежі XI-XII століть нам бракує даних про купівельну спроможність сучасних монет. Але це була величезна, неймовірна – і водночас недоступна – сума для звичайної людини. Це можна порівняти з мільйонним виграшем у джекпоті», — сказав він.

 

Артефакти були доставлені в лабораторію для подальшого аналізу та документування, процес, який, ймовірно, триватиме рік. Потім артефакти будуть виставлені на виставці, яка відбудеться в 2025 році.

 

Як повідомляла УМ, Стільське городище:  археологи знайшли стародавній комплекс споруд.