Сарматські воєначальники: у Каунасі відкрили виставку про часи Великого князівства Литовського

19:37, 25.05.2024
Сарматські воєначальники: у Каунасі відкрили виставку про часи Великого князівства Литовського

Виставка у Каунасі запрошує у подорож захоплюючим світом Великого князівства Литовського. (Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr)

Міжнародна виставка «Сарматські воєначальники» була відкрита у Військовому музеї Вітаутаса Великого у литовському Каунасі.

 

За задумом оранізаторів, виставка поверне її відвідувачів до часів Великого князівства Литовського.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє LRT.

 

«Організатори з гордістю представляють виставку "Сарматські воєначальники", яка розкриває мужність і культурну спадщину відомих і шанованих воєначальників 16-17 століть у Литві, Польщі та Україні.

 

Виставка запрошує у подорож захоплюючим світом Великого князівства Литовського (ВКЛ) та Республіки двох народів (РДН), - йдеться у повідомленні.

 

 

Зазначається, що свобода, братерство, консенсус та ренесансна доблесть, яка поступово еволюціонувала у барокову стриманість, були тими цінностями, які надихали громадян та захисників ВКЛ та РДН.

 

«Використовуючи портрети найвідоміших воєначальників, зброю, яку вони використовували, та політичну літературу, ми представимо у трьох розділах спільну історію народів, які успадкувала РДН, ідею вільної республіки та її захисників - шляхетних воїнів - синів своєї батьківщини.

 

«Ми - вільні сини вільної нації» - так визначала себе політична нація ВКЛ, яка поставила свободу до свого пантеону цінностей», - зазначають організатори.

 

 

Виставка переплітає кілька наративів, які намагаються пояснити народження Великого князівства Литовського, історичну свідомість її громадян, розвиток державності та політичних ідей, концепцію Antemurale Christianitatis, а також сарматство - сплав східної та західної культур, міст між двома світами.

 

«Як це могло бути без війни? Відвідувачі дізнаються про найвідоміші битви того часу, геніальність військової думки, стратегію і тактику полководців», - додають литовські музейники.

 

Отже у Каунасі наразі представлено понад 200 автентичних артефактів 16-17 століть, наданих у тимчасове користування з 15 музеїв України, Польщі та Литви. Таке багатство унікальних артефактів підкреслює цінності та політичну культуру сарматських воєначальників ВКЛ і РДН.

 

 

Сарматські воєначальники, які постають на виставці, нагадують про сильний світогляд і спосіб життя Antemurale Christianitatis - бастіону християнства, збудованого народами Литви, Польщі та України, які під спільним прапором захищали європейську цивілізацію.

 

Окрім експонатів, у рамках виставки відбудуться лекції литовських та польських істориків, кінопокази, а також освітні заходи вихідного дня для школярів та сімей.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий погляд на історію Великого князівства Литовського