Понад 3 тис років: Національному музею історії передали «контрабандний» скарб, фото

09:58, 22.04.2024
Понад 3 тис років: Національному музею історії передали «контрабандний» скарб, фото

Столичному музею історії передали скарб віком понад 3 тисячі років, врятований від нелегального продажу. (Фото: Національний музей історії України)

На зберігання та для проведення комплексної експертизи Національний музей історії України отримав древній скарб: його правоохоронці вилучили під час спроби нелегального продажу.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті та Facebook-сторінки Національного музею історії України.

 

 У грудні 2023 року  правоохоронці вилучили предмети археологічної культури Ґава-Голігради при спробі незаконного продажу на одному з інтернет-майданчиків, пов’язаних з нелегальним обігом археологічних предметів.

 

Скарб складається з предметів археологічної культури Ґава-Голігради (кінець 3 – початок 1 тис. до н.е.), пам’ятки якої поширені від Подунав’я до Східних Карпат. Це уламки бронзових знарядь – серпів та сокир, шмати плавленої міді та брили свинцю.

 

Археологи музею вважають, що ці предмети були виробничою сировиною та належали древньому майстру-ливарнику. Окрім цього, під час обшуку було вилучено бронзовий скіфський казан.

 

 

Генеральний директор НМІУ Федір Андрощук підкреслив виняткову наукову цінність переданих предметів.

 

«Ми розраховуємо за допомогою експертних аналітичних досліджень отримати інформацію про хімічний склад кожного з переданих нам предметів.

 

Порівнявши це з типами предметів зі скарбу та з інформацією про вже відомі аналогічні скарби, а їх відомо вже понад 20, ми зможемо достатньо впевнено окреслити територію, на якій працював древній майстер, та поглибити наші знання про технологічні прийоми та рівень майстерності давнього населення України», — додав він.

 

 

Як повідомляла УМ, Подорож у добу Мазепи: скарбницю Національного музею історії України привідкриють для відвідувачів.