«Скіфське золото»: скарби Криму повернулися до України з Нідерландів, фото

12:54, 27.11.2023
«Скіфське золото»: скарби Криму повернулися до України з Нідерландів, фото

«Скіфське золото» повернулося в Україну. Девʼять років артефакти зберігалися в Нідерландах через окупацію Криму. (Фото: Фейсбук Національний музей історії України)

В Україну повернулося «Скіфське золото» — протягом девʼяти років експонати зберігалися в Нідерландах.

 

Ще до окупації Криму музейні артефакти поїхали до нідерландського музею Алларда Пілсона, і наступні роки росія й Україна в судах сперечалися, куди виставка має повернутися.

 

Як інформує УМ, про це 27 листопада повідомив Національний музей історії України у Фейсбуці.

 

Саме тут артефакти зберігатимуться до деокупації Криму.

 

У листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх перевезли до Києва. Нині фахівці обстежують стан цих речей.

 

Ідеться про 565 предметів — античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

 

 

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів зобовʼязав археологічний музей в Амстердамі передати 565 експонатів з виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» до Києва.

 

У листопаді 2023 року Нідерланди заявили, що не стягуватимуть з України борг за зберігання музейних експонатів — а це понад €111 тисяч.

 

 

У 2014 році понад дві тисячі експонатів вивезли з музеїв Криму на виставку в Амстердам. Після окупації Криму росія та Україна сперечалися про приналежність колекції, загальна вартість якої перевищує мільйон євро.

 

Після завершення експозиції 19 обʼєктів, серед яких легендарні золоті меч і щит, повернулися до Музею історичних коштовностей у Києві.

 

Решта колекції — 565 музейних предметів і 2 111 одиниць зберігання, загальна вартість яких становить майже €1,5 мільйона, — стала предметом спору.

 

 

Як повідомляла УМ, «Скіфське золото» поїде додому: нідерландський музей скасував борги за зберігання українських артефактів.