Єлецький монастир у Чернігові незаконно використовує УПЦ МП – Господарський суд

21:21, 26.10.2023
Єлецький монастир у Чернігові незаконно використовує УПЦ МП – Господарський суд

Єлецький Успенський монастир заснований у XI столітті чернігівським князем Святославом Ярославичем. (mcip.gov.ua)

Московське попівство незаконно користується державним майном - приміщеннями пам’ятки архітектури національного значення – Єлецьким монастирем, до складу якого також входять Успенський собор, Північні келії, Східні келії, Південно-західні келії та Мури з брамами.

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення ухвалив Господарський суд Чернігівської області, передає Міністерство культури та інформаційної політики у четвер.

 

Зокрема, Господарський суд відмовив у задоволенні позову УПЦ МП щодо визнання поновленим договору про безоплатне користування майном Єлецького монастиря. Тобто цю історичну спадщину остаточно відібрали у московської церкви.

 

«Сьогодні, 26 жовтня 2023 року, Господарський суд Чернігівської області прийняв рішення по справі за позовом Управління Чернігівської єпархії Української православної церкви до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній» та відмовив у задоволенні позовних вимог щодо визнання договору поновленим.

 

Отже, суд погодився з позицією МКІП та заповідника «Чернігів Стародавній». Договір про безоплатне користування комплексом споруд від 2016 року не вважається поновленим, а Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви з 15 вересня 2021 року до тепер незаконно, без будь-якої правової підстави користується державним майном», - йдеться у повідомленні міністерства.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Єлецький Успенський монастир заснований у XI столітті чернігівським князем Святославом Ярославичем (1027-1076) як заміська князівська резиденція. Був реконструйований у XVII столітті.

 

Розташований на підвищеному правому березі річки Десна між Чернігівським дитинцем і Троїцько-Іллінським монастирем. Складова історичної панорами Чернігова.

 

На території монастиря містяться Успенський собор (XII століття), 36-метрова надбрамна дзвіниця, Петропавлівська церква з трапезною, келії, усипальниця Лизогубів, дерев’яний будинок архімандрита Феодосія Углицького (1688).

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно після зауваження науковців священики вилучили російську імперську символіку з найстарішого у Чернігові Спасо-Преображенського собору на території історичного Дитинця.