У Спасо-Преображенському соборі Чернігова прибрали російську імперську символіку

10:07, 14.10.2023
У Спасо-Преображенському соборі Чернігова прибрали російську імперську символіку

Спасо-Преображенський собор є одним із найдавніших храмів Русі, розташований у історичному середовищі Чернігова, у центрі колишнього Дитинця. (oldchernihiv.com)

Священики вилучили російську імперську символіку після зауваження науковців з найстарішого у Чернігові Спасо-Преображенського собору на території історичного Дитинця.

 

Йдеться про ікону останнього російського імператора Миколи II та його сім’ї.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній».

 

Зауважимо, що Спасо-Преображенський собор є державною власністю, яку донедавна використовувала як діючий храм УПЦ МП.

 

У цьому чернігівському храмі московським попівством в публічному просторі для віруючих була представлена ікона Ніколая II, останнього імператора російської імперії, та його сім’ї.

 

"Кілька днів тому розпочала роботу комісія Міністерства культури та інформаційної політики України з приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній". Після зауваження науковців священники Спасо-Преображенського собору демонтували згадану ікону і винесли її із українського храму", - йдеться у повідомленні.

 

У Заповіднику наголошують: «Відповідно підпункту «В» пункту 4 частини 1 статті 2 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» від 21 березня 2023 року № 3005-IX зображення особи, яка займала керівну посаду в органах влади і управління Російської імперії, є російською імперською символікою. Ніколай II був останнім російським імператором (1894—1917), проводив російську імперську політику (російську колоніальну політику) — систему заходів, що здійснювалися органами управління, збройними формуваннями, політичними партіями, недержавними організаціями, установами, підприємствами, групами, окремими підданими Російської імперії, спрямовану на підкорення, експлуатацію, асиміляцію Українського народу».

 

Відтак, згідно з висновками науковців, наявність у Спасо-Преображенському соборі в Чернігові, тобто в публічному просторі, ікони Ніколая II та його сім’ї — є ніщо інше, як «пропаганда російської імперської політики — публічна глорифікація, виправдання російської імперської політики, поширення інформації, спрямованої на виправдання російської імперської політики, а також публічне використання продукції, що містить символіку російської імперської політики, публічне заперечення злочинів (репресивних заходів) проти Українського народу».

 

 

Отже, в Спасо-Преображенському соборі у Чернігові, який є пам’яткою національного значення та державною власністю, зафіксовано факт наявності російської імперської символіки, яка використовувалася священиками УПЦ МП з метою пропаганди російської імперської політики.

 

Нагадаємо, Спасо-Преображенський собор є одним із найдавніших храмів Русі. Він розташований у історичному середовищі Чернігова, у центрі колишнього Дитинця. Будівництво собору було розпочато приблизно у 1033—1034 роках за розпорядженням першого відомого за літописами чернігівського князя Мстислава Володимировича.

 

Вперше літописи згадують про "церкву святого Спаса" у 1036 році, коли князь Мстислав раптово помер. На цей час стіни собору височіли на рівні вершника, який стоїть в стременах, піднявши руку (близько 4-х метрів).

 

Вірогідно, після смерті Мстислава будівництво припинилося, і храм був добудований при наступному чернігівському князеві — Святославі Ярославичі.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно у Батурині на Чернігівщині пролунала молитва за перемогу над російськими нападниками