Тімоті Снайдер отримав атрибути Почесного доктора Каразінського університету

19:52, 09.09.2023
Тімоті Снайдер отримав атрибути Почесного доктора Каразінського університету

Тімоті Снайдер під час урочистого вручення атрибутів у Міносвіти і науки України. (karazin.ua)

Всесвітньо відомий американський історик та письменник Тімоті Снайдер отримав  атрибути Почесного доктора Каразінського університету (Харківського національного  університету імені В. Н. Каразіна).

 

Саме звання він отримав ще у березні, але урочите вручення відбулося у вересні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Каразінський університет, а також міністр освіти і науки Оксен Лісовий, присутній на події.

 

Атрибути вручили ректорка університету Тетяна Кагановська та проректор Анатолій Бабічев у Києві.

 

«У межах зустрічі відбулося урочисте вручення диплома Почесного доктора університету (doctor honoris causa), мантії та скульптури "Per aspera ad astra!" Тімоті Снайдеру», - зазначають каразінці.

 

Тетяна Кагановська зазначила: «Каразінський університет зараз працює в незламному місті Харкові попри всі обставини. Ми стоїмо, тримаємося та впевнені в нашій перемозі. І ваші лекції — це те, що під час війни підтримує та надихає нас. Університет — це освіта та наука, просвітництво й культура, тому ми ставимо собі за мету не просто навчати професіоналів і фахівців, а виховувати особистостей.

 

Ми дуже вдячні за те, що у нашого університету з‘явився Почесний доктор, який є прикладом для наших студентів і надихає українську молодь у такі важкі часи. Адже вони — майбутнє нашої країни».

 

Тоді як міністр Оксен Лісовий звернувся до Тімоті Снайдера: «Ми дуже раді вітати вас тут і поздоровити з тим, що сьогодні ви приймаєте цю мантію від одного з провідних університетів країни. Це гідний університет, який має величезне значення для нашої історії. Для мене велика честь, що саме в стінах міністерства відбувається це вручення».

 

Історик Снайдер подякував за цю зустріч і пообіцяв наступного року завітати до Харкова та відвідати Каразінський.

 

Пізніше пан Лісовий написав у соцмережах: «Тімоті Снайдер – не лише видатний історик сучасності, а ще й справжній друг України.

 

Саме з його праць безліч людей про всьому світу відкрили для себе Україну, нашу правдиву історію та цінності, які ми поділяємо та захищаємо у війні з російською ордою. Вдячний професору Снайдеру за його послідовну підтримку України. Безцінно, коли інтелектуали такого рівня вступають у боротьбу на нашому боці. У єдності переможемо».

 

Нагадаємо, Тімоті Девід Снайдер – американський історик та письменник. Професор Єльського університету. Фахівець з історії Східної Європи та, зокрема, історії України, Польщі, Росії.

 

Займається переважно історією XX століття. Дослідник націоналізму, тоталітаризму та голокосту. Чинний член НТШ-Америка. Володіє українською мовою, яку вивчив за один рік.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Тімоті Снайдер зутрівся із бійцем львівської 80-ки Олександром Ширшиним, який читав книжку історика в окопі в перерві між боями. Цей знімок облетів увесь світ.