Скіфське золото належить Україні - Верховний суд Нідерландів

13:39, 09.06.2023
Скіфське золото належить Україні - Верховний суд Нідерландів

Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення повернути «скіфське золото» Україні. (Фото видання NOS)

Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення, ухвалене апеляційним судом Амстердама ще в жовтні 2021 року, що "скіфське золото" має бути повернуте Україні.

 

Впродовж семи років об’єкти зберігаються в музей Алларда Пірсона в Амстердамі, після того, як їх тимчасово привезли з чотирьох музеїв Криму.

 

Як інформує Україна молода, про це 9 червня повідомило видання NOS.. 

 

Нагадаємо, що коли Росія анексувала Кримський півострів, стало незрозуміло, кому передавати згадані предмети: музеям в тимчасово окупованому Криму чи Україні.

 

Так, у лютому 2014 року колекція була вивезена до столиці Нідерландів для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона. Її неофіційно назвали "скіфське золото" чи "кримське золото", від чого пішла й назва судової тяганини.

 

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні "скіфське золото", однак у січні 2017-го так звані кримські музеї під проводом окупантів почали процес оскарження рішення.

 

У 2021-го судді знову таки ухвалили рішення на користь нашої держави, але тоді "кримські музеї" звернулися до Верховного суду Нідерландів.

Врешті 9 червня він постановив, що скарби є культурною спадщиною всієї України.

 

На рішення суду Нідерландів повернути "скіфське золото" Україні відреагував керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Він наголосив, що судові баталії в цій справі тривали майже 9 років. Увесь цей час країна-агресор Росія хотіла позбавити нашу державу культурного надбання.

 

Зараз суд повністю відмовив у касаційній скарзі "кримських музеїв" і залишив в силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України. Тріумф справедливості буде й в інших справах, які стосуються злочинів Росії. Ми повернемо все, що належить нашій нації", – написав він у Телеграмі.

 

Відомо, що під час повномасштабного вторгнення в Україну представники країни-агресор Росії продовжили вивозить із захоплених територій українські історичні цінності. Так, окупанти вкрали скіфське золото у захопленому Мелітополі на Запоріжжі.

 

Міжнародна група науковців та експертів із цифрових технологій висловила переконання, що такі дії РФ є не випадковим мародерством, а ціленаправленою стратегією. 
 


Як повідомляла УМ, російським  злодіям  вдалося вивезти із тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області колекцію скіфського золота.