У Полтаві демонтують пам’ятники Ватутіну, Зигіну та Пушкіну

01:05, 08.04.2023
У Полтаві демонтують пам’ятники Ватутіну, Зигіну та Пушкіну

Пам’ятники радянським генералам Миколі Ватутіну та Олексію Зигіну, а також поету Олександру Пушкіну демонтують у Полтаві. (Коллаж: Суспільне Полтава)

Депутати Полтавської міськради лише з третьої спроби проголосували за демонтаж пам’ятників радянським генералам Миколі Ватутіну та Олексію Зигіну, а також поету Олександру Пушкіну.

 

Попередні дві спроби демонтувати ці пам’ятники — 23 грудня та 24 березня, були невдалими.

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення обранці ухвалили під час засідання 28-ї сесії 7 квітня, йдеться на сайті Полтавської міської ради.

 

Проєкти рішення під час сесії запропонувала внести до порядку денного депутатка від фракції «Європейська солідарність» Юлія Городчаніна.

 

«Голосами 26 депутатів «За Майбутнє», «ЄС», «Рідне місто», «ППЛ», «Свобода» та «Слуга Народу» проекти рішень були затверджені. Єдиними серед присутніх депутатів, які утрималися від голосування, стали Максим Венгровський («РМ») та Ірина Климко («ЗМ»)», - повідомляє місцеве інтернет-видання «Полтавщина».

 

Депутати Полтавської міськради під час голосування (rada-poltava.gov.ua). 

 

В першому документі вказано, що КП «Декоративні культури» протягом 60 днів мають демонтувати й перенести пам’ятники Зигіну та Ватутіну в інше місце. Другий проект рішення — про демонтаж пам’ятника Пушкіну в Березовому сквері, який мають прибрати протягом 45 днів.

 

До цього міський департамент культури направив листа у Міністерство культури, щоби зняти з «генералів» статус пам’ятників місцевого значення. Як тільки надійде відповідь, то можна замовляти технічну документацію і проводити демонтаж.

 

У пам’ятника Пушкіну статусу взагалі немає і його можна демонтувати одразу після рішення сесії.

 

Нагадаємо, Микола Ватутін — радянський генерал, помер після поранення у сутичці з воїнами УПА 1944 року. Пам'ятник Миколі Ватутіну у Полтаві на однойменній вулиці встановили 2013-го. З того часу біля нього влаштовували акції із закликами про демонтаж, а ще, зокрема, обливали фарбою.

 

Як повідомляла «УМ», демонтаж пам’ятника генералу Ватутіну в Маріїнському парку Києва відбувся в було лютому.

 

Олексій Зигін – радянський військовий часів Другої світової війни.

 

Бюст російському поету Олександру Пушкіну встановили у Березовому сквері обласного центру 1987-го року.