Декомунізація: в Україні пропонують скасувати святкування 8 березня, 1 та 9 травня

13:12, 14.02.2023
Декомунізація: в Україні пропонують скасувати святкування 8 березня, 1 та 9 травня

1-2 травня в СРСР святкували гучно.

Скасувати святкування 8 березня та 1 і 9 травня травня пропонують в Україні, а натомість депутати пропонують встановити вихідні дні 25 лютого та 9 березня.

 

Також пропонується на офіційному рівні визнати "День матері" і святкувати його у другу неділю травня.

 

Як інформує УМ, про це  йдеться в законопроєкті, зареєстрованому в Верховній Раді.

 

Так, замість 8 березня хочуть святкувати 25 лютого – на День української жінки (День українки), приуроченого до дня народження Лесі Українки. 

 

Замість 1 травня вихідним днем пропонують зробити 9 березня – у день народження Тараса Шевченка.

 

"Досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так званий "Міжнародний жіночий день”, встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок. Його впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року.

 

На противагу вважаємо більш доцільним відзначати “День української жінки” в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки, а саме 25 лютого. Натомість в березні необхідно відзначати пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка в день його народження, 9 березня", - пояснили автори законопроєкту.

 

Нагадаємо, Православна церква України в травні 2023 року на Архієрейському Соборі розгляне можливість переходу на новий календар, як це зробила Українська греко-католицька церква. Календарну реформу в церквах впроваджуватимуть поступово.

 

Як повідомляла УМ, в Україні знімають з державного обліку пам’ятники діячам СРСР.