Варварська реставрація: у Кременці заборонили УПЦ МП користуватися костелом

19:26, 13.02.2023
Варварська реставрація: у Кременці заборонили УПЦ МП користуватися костелом

Свято-Миколаївський собор у Кременці є пам’яткою архітектури національного значення. (Фото з відкритих джерел)

Свято-Миколаївський собор міста Кременець на Тернопільщині було «по-варварськи» реставровано московським попівством.

 

Відтак, влада не продовжить із УПЦ МП (РПЦ в Україні) договір про користування цією історичною пам’яткою.

 

Як інформує Україна молода, про це пишуть місцеві пропагандистські видання Московського Патріархату, передає видання «За Збручем».

 

Зазначається, що Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник повідомив настоятелю Свято-Миколаївської громади УПЦ МП міста Кременець про відмову продовжувати договір користування Свято-Миколаївським собором, який є пам’яткою архітектури національного значення.

 

У постанові вказано про вимогу покинути культові приміщення до 13 лютого 2023 року. Також повідомляється, що на території Свято-Миколаївського собору розміщено Кременецьке регентське училище.

 

Зауважимо, що згідно з даними офіційного сайту Кременецько-Почаївського ДІАЗу, громада УПЦ МП використовувала приміщення собору на безоплатній основі. За цей час споруда неодноразово ставала об’єктом критики через «варварські» методи реставрації, які використовували представники Московського Патріархату: замість автентичного купола ренесансно-барокового стилю на колишній костел встановили характерний для московського стилю – клізмоподібний, у формі «цибулини».

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Миколаївський собор і чернечий корпус – ансамбль колишнього францисканського монастиря з костелом і дзвіницею, спорудження яких у Кременці тривало протягом ХVII-XVIII ст.

 

У 1606 році тут поселилися католицькі ченці францисканського ордену. Після польського повстання 1830-1831 рр. за розпорядженням російського царя Миколи I францисканський монастир закрили.

 

Влітку 1832 року царський уряд передав Російській Православній Церкві старовинні споруди закритого ним францисканського монастиря і в грудні 1832 року колишній монастирський костел освятили в Миколаївський собор, яким зараз користується УПЦ МП.

 

Як повідомляла «УМ», від 1 січня 2023 року уряд не продовжив оренду храмів Верхньої Лаври – Успенського собору та Трапезної церкви так званою УПЦ МП.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЦУ нагадала про 337 років окупації Лаври російською церквою.