Проспект Берестейський: у Києві повернули історичну назву проспекту Перемоги

23:27, 09.02.2023
Проспект Берестейський: у Києві повернули історичну назву проспекту Перемоги

Проспект Берестейський в районі Шулявки у Києві. (kyivcity.gov.ua)

Київрада перейменувала ще понад 30 вулиць, провулків, проспектів та бульварів, назви яких були пов'язані з росією та радянським минулим.

 

Зокрема, в рамках декомунізації та дерусифікації так званому проспекту Перемоги повернули історичну назву – Проспект Берестейський. Тоді як площа Перемоги відтепер знову має історичну назву - площа Галицька.

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення ухвалила більшість Київради під час засідання у четвер, передає офіційний портал Києва.

 

«У Києві триває процес дерусифікації. Ми позбавляємося радянських назв та символів, пов’язаних з країною агресором. І це важливо. Особливо під час варварської війни, якою росія намагається знищити Україну та українців. Ми повинні прибрати й забути старі радянські та російські назви назавжди. А натомість називати наші вулиці іменами наших героїв, зокрема, героїв сучасної російсько-української війни», – зазначив мер столиці Віталій Кличко.

 

І додав: «Нашу культуру і нашу історію росії не вдасться вкрасти та знищити. Кияни вже пишаються новою назвою бульвару Дружби Народів, який тепер носить ім’я фундатора української армії Миколи Міхновського, а також новою назвою вулиці Московської, що стала вулицею Князів Острозьких».

 

Зауважимо, що Київрада також перейменовала:

 

– провулок Мічуріна на провулок Болсуновський,

– Брест-Литовське шосе на Берестейське шосе,

– вулиця Петрівська у вулицю Вознесенський Яр.

 

 

На наступному засіданні планують перейменувати одну з вулиць, яку мешканці Києва пропонують назвати ім’ям великого друга України — Вахтанга Кікабідзе.

 

Мер Києва додав, що столиця очікує на рішення Мінкульту, яке дозволить прибрати і пам'ятник одному з військових ватажків більшовиків - Щорсу, на чому давно наполягають кияни.

 

«Разом з тим, отримавши законні підстави – рішення Міністерства культури, вчора у Києві демонтували пам'ятник радянському льотчику Чкалову. А сьогодні прибрали пам'ятник радянському воєначальнику Ватутіну», - додав Віталій Кличко.

 

Нагадаємо, минулого року в українській столиці "дерусифікували" кілька сотень об’єктів, назви яких були пов’язані з країною-агресором чи СРСР. Загалом було перейменовано 237 вулиць, проспектів та бульварів, чиї назви були пов’язані з країною-агресором чи радянським минулим.

 

Як повідомляла «УМ», жителі Києва проголосували за перейменування столичних станцій метро "Дружби народів" на "Звіринецька", а "Площа Льва Толстого" на "Площу Українських героїв".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Думка історика Олександра Алфьорова. Чому знесли пам’ятник Чкалову в Києві