«Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну»: в Україні презентували книгу В’ятровича

11:04, 09.02.2023
«Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну»: в Україні презентували книгу В’ятровича

Володимир В’ятрович і його нова книга. (Фото з відкритих джерел)

Нову книжку відомого історика Володимира В’ятровича “Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну“ реппрезентовано широкому загалу в Україні.

 

Як інформує УМ, презентувало нове історичне дослідження видавництво “Фабула” разом з видавництвом “Ранок”.

 

Книжка про війну, що з новою силою вибухнула 24 лютого, але триває ось уже століття, про історичне підґрунтя подій, які просто зараз ламають життя мільйонів українців, про історію протистояння, а не братерства. Це глибоке осмислення нашого історичного шляху.

 

Щоденники Володимира В’ятровича, коло наукових інтересів якого – український рух опору – це 45 розділів, 45 життєво важливих уроків історії, які ми маємо засвоїти, щоб відстояти незалежність і саме існування держави Україна.

 

Це 45 важливих питань, які стосуються кожного, і від вирішення яких залежить життя українців. Чому сталася ця війна? Чому Україна програла сто років тому і чому зможе перемогти нині? Чому Росія досі боїться Бандери? Чому український націоналізм потрібний Україні та світу? Думки В’ятровича про наше минуле й сьогодення озвучені не із затишного кабінету за сотні кілометрів від війни, а із самісінького її виру, і тому напевне звучатимуть голосніше та переконливіше.

 

“Як історик я намагався пояснити землякам те, що вони бачать, крізь призму того, що пережили наші предки. Як батько, син, чоловік я намагався рятувати свою родину. Як політик брав участь в ухваленні важливих і, сподіваюся, правильних для країни рішень. Як громадянин узяв до рук зброю, долучився до лав територіальної оборони. У 206 батальйоні я краще зрозумів тих, про кого писав як історик – борців за свободу минулого століття”, – зауважив Володимир В’ятрович.

 

Брехня журналістів, брудні методи ведення війни Росією: “чорна піхота”, розстріли цивільних, терор бомбардуванням, депортації, голод як зброя… російський авторитаризм… Усе це повертається до нас знову й знову: ленд-ліз, підтримка нашої боротьби сусідніми народами, – ми переживаємо те, що колись уже переживали наші предки. Та уроки поразок навіть цінніші від переможних, адже можуть допомогти нам уникнути помилок, вистояти, відстояти і відбудувати.

 

Видання доповнюють ілюстрації харківського митця Нікіти Тітова. Книжка вийде друком на початку березня.

 

Як повідомляла УМ, проєкт про 30 війн із росією, які велися понад тисячоліття, починаючи ще зі східних походів Святослава Хороброго (964—966 рр.) і закінчуючи теперішнім широкомасштабним вторгненням рф в Україну, втілився у видрукувану книжку.