Київ лідирує серед українських міст за кількістю перейменованих топонімів

15:36, 20.01.2023
Київ лідирує серед українських міст за кількістю перейменованих топонімів

За останній рік в перейменуванні - Київ посів пальму першості серед українських міст. (Фото КМДА)

Організація «Transparency International Ukraine» в межах програми «Transparent cities/Прозорі міста» дослідила процес дерусифікації та декомунізації в Україні. За результатами дослідження Київ став лідером серед українських міст за кількістю перейменованих топонімів за останній рік.

 

Як інформує УМ, про це 20 січня повідомили на сайті КМДА.

 

Результати дослідження свідчать про те, що процес дерусифікації та декомунізації в українських містах рухається досить активно. Місцева влада та мешканці усвідомили необхідність відмови від використання назв міських об'єктів, пов’язаних з державою-агресором.

 

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, протягом останнього року депутатський корпус Київради спільно з експертною групою та громадськістю системно працювали над питанням перейменування вулиць, провулків, бульварів, проспектів та площ, назви яких пов’язані з росією та її сателітами.

 

«У столиці вже перейменовано 237 міських об’єктів, і цей показник є найбільшим в Україні за останній рік. Ми відмовились від російських назв столичної топоніміки. Натомість вшановуємо та увіковічуємо події української історії та наших героїв. У результаті на карті міста з’явились вулиці, провулки, бульвари, проспекти та площі, назви яких мають імена тих людей, які точно боролись за Україну і відстоювали права та свободи нашого народу. Крім цього, процес дерусифікації та декомунізації сприяє зменшенню інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд киян», – наголосив Володимир Бондаренко.

 

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради додав, що невдовзі у столиці ще буде перейменовано станції метро, а також понад 30 міським об’єктам будуть повернені історичні назви.

 

Зазначимо, що кияни віддали понад 100 тисяч електронних голосів за зміну назв семи міських об’єктів, зокрема перейменування станції метро "Дружби народів" на честь історичної назви відповідної місцевості – "Звіринецька", а площі Льва Толстого з однойменною станцією метро - на площу Українських Героїв.

 

Нагадаємо, що через велику кількість перейменувань влада Києва нещодавно видала брошуру, де зібрано усі нові назви топонімів.

 

Як повідомляла УМ, в Києві дерусифікували й декомунізували ще 11 вулиць.