Сотенний УПА, Герой України Мирослав Симчич «Кривоніс» помер на 101 році життя

12:49, 18.01.2023
Сотенний УПА, Герой України Мирослав Симчич «Кривоніс» помер на 101 році життя

Мирослав Симчич усе своє життя боровся за вільну незалежну Україну. (twitter.com/BohdanaNeborak та з інших джерел)

На Прикарпатті помер військовий та громадський діяч, сотенний УПА, Герой України Мирослав Симчич (Кривоніс), який усе своє життя присвятив боротьбі за волю України. 

 

Він провів в ув’язненні 32 роки. Був звільнений з таборів у 1985 році, а реабілітований у 2017 році

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук. 

 

«5 січня цього року він відзначив свій 100-літній ювілей. За своє довге життя Мирослав Симчич пережив більше 32 років концтаборів. Однак його не зламали ні жорстокі тортури, ні катування. Свій життєвий шлях він присвятив боротьбі за незалежність України», – написала Онищук.

 

 

Міський голова Коломиї Богдан Станіславський написав:  “Сьогодні перестало битися серце Героя України, почесного громадянина Коломиї, легендарного сотенного УПА Мирослава “Кривоноса” Симчича.
 
Тільки недавно вся Україна вітала його зі століттям та отриманням давно заслуженого звання “Герой України”, а вже зараз нас сколихнула ця сумна звістка”.
 
 

 

Мирослав Симчич народився у 1923 році у селі Вижний Березів поблизу Косова на Прикарпатті. Закінчив Коломийський архітектурний технікум. У 1941 році вступив у юнацтво ОУН та воював проти німців у народній самообороні. Навесні 1944 року закінчив старшинську школу УПА і став командиром чоти, згодом – сотні.

 

У лютому 1945 року Кривоніс прославився у бою біля річки Рушір, де сотня, в якій він командував чотою, перекривала дорогу підкріпленню, яке йшло на допомогу НКВДистам, оточеним у Космачі. Повстанці обрали дуже вдале місце для засідки, а перед приходом колони розібрали міст.

 

 

За словами Симчича, у цьому бою вони знищили понад 400 ворогів, але історики називають значно менше число – від 11 до 100 осіб, зокрема й підполковника Олексія Дергачова.

 

У цьому бою повстанці втратили лише двох бійців, а Симчича було поранено в руку. Після тривалого лікування він повернувся у свою сотню.

 

Був затриманий у 1948 році. Засуджений до 25 років таборів. Звільнений у 1963 році, проживав у Запоріжжі, у 1968 знову засуджений «за нововиявленими обставинами».

 

 

Провів в ув’язненні 32 роки. Був звільнений з таборів у 1985 році, а реабілітований у 2017 році.

 

Як повідомляла УМ, минулоріч президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України Мирославу Симчичу.