99-річний сотенний УПА Мирослав Симчич удостоєний звання «Герой України»

10:53, 15.10.2022
99-річний сотенний УПА Мирослав Симчич удостоєний звання «Герой України»

Мирослав Симчич провів за ґратами 32 роки і тільки у 2017 році був реабілітований (Фото з відкритих джерел)

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України та вручив  орден «Золота зірка» українському військовому та громадському діячеві, сотенному Української повстанської армії, політв’язню радянських концтаборів Мирославу Симчичу з Коломиї.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в указі Президента України, опублікованому на сайті ОП.

 

Його відзначили званням за «героїзм, виявлений у боротьбі за незалежність України, визначні особисті заслуги у становленні Української державності, багаторічну плідну громадську діяльність».

Додамо, що Мирослав Симчич на псевдо Кривоніс — це український військовий та громадський діяч, сотенний УПА, політв’язень. Кавалер орденів «Свободи» та єЗа заслуги», почесний громадянин Коломиї та Львова.

 

Мирослав Васильович Симчич (псевдо: «Кривоніс») народився 5 січня 1923, с. Вижний Березів,— український військовий та громадський діяч, сотенний УПА політв'язень, який був 32 роки ув'язнений радянським режимом. Кавалер орденів «Свободи» та «За заслуги», почесний громадянин Коломиї та Львова. Герой України.

 

У 1941 році вступив у юнацтво ОУН та воював проти німців у народній самообороні. Навесні 1944 року закінчив старшинську школу УПА і став командиром чоти, згодом — сотні.

 

У лютому 1945 року Кривоніс прославився у бою біля річки Рушір, де сотня «Березівська», у якій він командував чотою, перекривала дорогу підкріпленню, яке йшло на допомогу НКВДистам, оточеним у Космачі. Повстанці обрали дуже вдале місце для засідки, а перед приходом колони розібрали міст. 

 

За словами Симчича, у цьому бою вони знищили понад 400 ворогів, але історики називають значно менше число — від 11 до 100 осіб, в тому числі - підполковника Олексія Дергачова. У цьому бою повстанці втратили лише двох бійців, а Симчича було поранено в руку. Після тривалого лікування він повернувся у свою сотню.

 

Був затриманий у 1948 році. Засуджений до 25 років таборів. Звільнений у 1963 році, проживав у Запоріжжі, у 1968 знову засуджений «за нововиявленими обставинами». Провів в ув’язненні 32 роки. Був звільнений з таборів лише у 1985 році. Реабілітований лише у 2017 році.

 

Як повідомляла УМ, у День захисників і захисниць України, який відзначається 14 жовтня, Президент Володимир Зеленський привітав вояків зі святом та ушанував пам'ять воїнів, які віддали життя, захищаючи рідну землю.