Батуринська трагедія: 314 років тому росія безкарно вчинила кривавий геноцид, відео

19:14, 12.11.2022
Батуринська трагедія: 314 років тому росія безкарно вчинила кривавий геноцид, відео

Цитадель Батуринської фортеці та Пам’ятника жертвам Батуринської трагедії 1708 року. (facebook.com/getmanskastolitsya.zapovidnyk)

Російські кати безкарно вчинили кривавий геноцид у тодішній гетьманській столиці Батурині 314 років тому – 13 листопада 1708 року.

 

Саме у цей день в Україні традиційно вшановують пам’ять жертв Батуринської трагедії: мужніх оборонців та мирних жителів.

 

Про це нагадує Україна молода напередодні, в суботу, 12 листопада.

 

«Ми не маємо можливості зібратися 13 листопада 2022 року на Цитаделі Батуринської фортеці, біля Пам’ятника жертвам Батуринської трагедії 1708 року – у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну.

 

Зараз, коли Україна разом зі світовою спільнотою мужньо відбиває російську терористичну навалу, ми вшановуємо пам’ять мужніх оборонців та мирних жителів Батурина, що загинули, відстоюючи право на Незалежність у листопаді 1708 року – перших українських «кіборгів» та «азовців»; нагадуємо кожному про сутність російської імперської політики по відношенню до України 300 років тому і сьогодні», - повідомили «УМ» у Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» в Батурині.

 

Попри це, як зазначають історики, щоб донести це, вони використовують різноманітні засоби меморіалізації: відеосюжети, публікації, виховні години, лекторії, вебінари, тематичні уроки.

 

Так, до 314-ї річниці Батуринської трагедії історики пропонують вашій увазі телесюжет «Не забудемо і не пробачимо: трагедія в Батурині – як це було», який підготувала команда каналу 1+1 разом з істориками Національного заповідника «Гетьманська столиця».

 

 

Тема знищення гетьманської столиці наразі є важливою для осмислення подій минулого України. В листопаді 1708 року Батурин став центром героїчної боротьби. Тоді Гетьманська столиця перетворилася на «Азовсталь» – останній прихисток незламних захисників та цивільних мешканців. Події Батуринської трагедії вкотре доводять, що росіяни століттями  нищили українців і відбирали право мати власну державу.

 

13 листопада 1708 року – подія загальнонаціонального значення. Це день, який змінив хід не лише української історії, а й Європи в цілому. Батуринська різня співзвучна з голодоморами – геноцидами українців, за силою героїзму – з битвами, у яких перемагали українські воїни під Жовтими Водами, Пилявцями, у Виграєві під Корсунем, у битвах під Збаражем і Зборовом, під Конотопом, під Крутами, у Холодному Яру… Водночас Батурин є прямим доказом того, що росія ніколи не несла відповідальність за свої криваві злочини.

 

Батуринська трагедія – це героїчне нагадування для нас сучасних про необхідність боротьби за власні переконання та державність.

 

 

ПРЯМА МОВА:

 

«Під час війни нам особливо потрібні приклади, які творять дух. І Батурин є справжнім духовним символом та магнітом для всіх, кому не байдужа доля нашої землі» – Президент України Віктор Ющенко (2005-2010 рр.).

 

«Батурин – один з бастіонів боротьби за українську ідентичність, як в минулому, так і в сьогоденні. Ми маємо усвідомлювати на скільки це місце є святим для українського духу, для нашої боротьби за єдність задля наступних поколінь» – Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

 

«Батурин як метафора ідеї, світлої віри в розвиток, з турботою про свій народ, його майбутнє. Під дією грубої сили або ж байдужості може нищитися все, але правдивість і справжність переможе й Батурин цьому приклад» – Олександр Саврук, директор Києво-Могилянської Бізнес Школи.

 

«Батурин сьогодні – це символ нашої сили, яка здатна подолати найжорстокіші випробування, найпотужніших ворогів і, як птах Фенікс, відродитися! Готовність українців  боронити Батьківщину сьогодні формувалася у великій мірі саме в Батурині – історичному центрі України, де відбулося утвердження національної ідеї та було проголошено боротьбу за незалежність, закладено основи демократичної держави та Збройних сил України!

 

Батурин гетьманський – це гордість кожного українця. Наша мета – пам’ятати, берегти й примножити, те, що нам вибороли пращури», - констатують у «Гетьманській столиці».