Збережено в Україні: у Києві відкрили виставку античних артефактів

18:36, 25.08.2022
Збережено в Україні: у Києві відкрили виставку античних артефактів

Усі старожитності, що представлені на виставці, знайдені на території нашої країни (Фото НМІУ)

У Києві у Скарбниці Національного музею історії України відкрилася виставка «Збережено в Україні». Там представлені скіфські та грецькі старожитності, знайдені на території нашої країни.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.
 
«Виставка – символічна, яка свідчить про багатство нашої спадщини, яку ми бережемо всіма силами, попри військову агресію та варварське ставлення до неї наших ворогів. Українські музейники змогли зберегти найцінніше – це шана їхнім зусиллям»,– наголошує глава МКІП Олександр Ткаченко.  
 
Деякі експонати на час війни представлені копіями, зокрема легендарна пектораль з кургану Товста Могила. 
 
 
Також можна побачити речі, виконані у звіриному стилі, унікальне бронзове навершя із зображенням скіфського бога Папая та вишуканий керамічний посуд, створений грецькими майстрами. Останній демонструється у Скарбниці музею вперше.
 
 
Окремі вироби датуються IV століттям до нашої ери.
Виставка «Збережено в Україні» запрацювала 24 серпня і залишатиметься відкритою до квітня 2023 року.
 
Також у музеї наразі можна відвідати кураторську виставку під назвою "Європейська Україна. Доба Мазепи" про європейські традиції української державності. На ній представлені артефакти політичної еліти доби Гетьманщини – військові, релігійні, свідчення європейського права, фінансової системи та освіти і культури України.
 
Як повідомляла УМ, унікальні  для становлення Української держави прапори періоду з кінця ХХ століття і до нинішніх днів представляють у новому проєкті Національного музею історії України.