У Мальборку демонтували пам'ятник Червоній армії, фото

21:55, 09.08.2022
У Мальборку демонтували пам'ятник Червоній армії, фото

У Мальборку було повністю знищено всі елементи пам’ятника включно з радянською зіркою. (malbork.naszemiasto.pl)

Пам’ятник Червоній армії СРСР, зведений у 1945 році, було демонтовано за вказівкою Інституту національної пам’яті Польщі у місті Мальборк на півночі країни.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє місцеве видання Nasze Miasto у вівторок, 9 серпня.

 

Зазначається, що жителі Мальборка після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну висловилися за знесення радянського пам’ятника, але процес декомунізації затримало те, що він був внесений до воєводського реєстру, тому міг бути ліквідований лише за рішенням влади воєводства.

 

 

Після цього Інститут національної пам’яті Польщі обрав підрядника для демонтажу.

 

У вівторок той приступив до робіт і впорався за кілька годин. Було повністю знищено всі елементи пам’ятника включно з радянською зіркою.

 

 "Можна говорити про історичний момент, бо це кінець декомунізації Мальборка. У 1989 році цей процес був природній, але цей пам’ятник став свідченням того, що він так і не був завершений. У польському публічному просторі не повинно бути місця символам російського чим радянського імперіалізму", – сказав заступник міністра державних активів Польщі Кароль Рабенда.

 

 

За його словами, рішення, що саме звести на місці радянського пам’ятника, ухвалюватиме громада Мальборка спільно з Інститутом національної пам’яті. Ймовірно, йтиметься про монумент пам’яті жертв нацистського чи радянського тоталітарного режимів.

 

Як зазначає Nasze Miasto, не всі жителі Мальборка схвалили знесення пам’ятника. Дехто з них побоюється, що росія у відповідь буде зносити монументи, пов’язані з польською історією, зокрема в Катині.

 

Як повідомляла "УМ", в Україні зняли з державного обліку пам'ятники діячам СРСР.