Всеукраїнський храм-пантеон будують поблизу Кременця на Тернопільщині

20:04, 07.07.2022
Всеукраїнський храм-пантеон будують поблизу Кременця на Тернопільщині

Освячення будівництва Всеукраїнського храму-пантеону на честь загиблих у російсько-українській війні на Тернопільщині. (suspilne.media)

Будівництво Всеукраїнського храму-пантеону на честь загиблих у російсько-українській війні розпочали небайдужі патріоти та благодійники в селі Лішня Кременецького району Тернопільської області.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів священик ПЦУ отець Андрій Любунь, передає Суспільне.

 

За його словами, храм будують поруч з каплицею, яку звели в селі на початку війни – у 2014 році. Зараз там зберігають гранітні плити з іменами українських бійців, які загинули, захищаючи Україну.

 

Священник каже, що кількість плит збільшується і вони не вміщаються в каплицю, тому вирішили будувати храм.

 

«Будівництво, яке розпочалося тут, воно підкріплює віру в перемогу, віру в майбутнє України. Бо будь-яка держава, яка не шанує своїх полеглих героїв є приреченою. І це місце, тут за задумом має бути великий комплекс, реабілітаційний центр», – каже отець Андрій Любунь.

 

Також поруч будують дерев’яну дзвіницю в пам’ять про загиблих бійців з Івано-Франківщини. Матеріал пожертвували благодійники з Івано-Франківської області. Висота буде 13 метрів.

 

«Я майже щотижня буваю на фронті. Коли починав це будівництво, я радився з хлопцями і вони сказали: “Не думай, не вагайся, починай будувати, перемога за нами.

 

Тому от власне це, що надихнуло мене – це бажання хлопців перемогти, воля, вірять в те, що вони переможуть. Військові більше вірять в нашу перемогу, ніж ми тут цивільні, на місці. Завжди кажу, що я їду на фронт, щоби пройти реабілітацію, підзарядитися цією енергією переможною. Перемога за нами, однозначно. Слава Україні!», – розповів пан Андрій.

 

Храм будується за кошти благодійників та родин померлих воїнів. Проекти для будівництва розробляє дружина бійця Правого Сектора, Наталія. Робить це безкоштовно. Плити, яких у капличці сотні – робить отець Андрій Любунь разом з батьком загиблого бійця з 95-ї бригади Володимиром.

 

Списки загиблих передають родини бійців.

 

Нагадаємо, щороку в селі Лішня поблизу каплички відбувається триденна Всеукраїнська проща родин загиблих у російсько-українській війні. Цього року її планують провести 5 серпня. Через воєнний стан вона триватиме тільки один день і з обмеженою кількістю людей.

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці минулого року в Конотопі на Сумщині відкрили оновлений Пантеон національної пам’яті.