Кухонна шафка з Бородянки стане музейним експонатом

01:35, 18.04.2022
Кухонна шафка з Бородянки стане музейним експонатом

Рятувальники рятують стійку шафку. (facebook.com/maidanmuseum.org)

Фото кухонної шафи з керамічним півником, яка дивом вціліла на стіні зруйнованого будинку в Бородянці, облетіло весь світ, а сама шафа вже стала символом стійкості українців. Тому цей унікальний артефакт нинішньої війни вирішили зберегти як музейне надбання.

 

Як інформує «Україна молода», знаменита шафка вже перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності.

 

«Проведено культурну «спецоперацію» з музеєфікації легендарної кухонної шафи та збереження всього її вмісту. Відсьогодні вона перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності. Разом із шафою передано декоративного керамічного півника, який вистояв під час вибуху рашистської авіабомби», - йдеться у дописі на фейсбук-сторінці Музею.

 

Музейники повідомляють, що шафа уціліла там, де шансів, здавалося б, жодних. З усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами. І навіть керамічною декоративною посудиною для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х роках видатними майстрами художньої кераміки із Василькова Валерія та Надії Протор’євих.

 

                                                                                    Той самий півник.

 

Звичайний елемент кухонного інтер’єру став легендою завдяки світлині київської фотокореспондентки Єлизавети Серватинської, що облетіла увесь світ. 

 

«Будівля, на якій тримається шафка, перебуває в аварійному стані, стіна ось-ось може повалитися. Тож постала необхідність врятувати і зберегти цей унікальний символ опірності українців», - повідомили в Музеї Революції Гідності.  

 

З дозволу власниці квартири Надії Сватко 14 квітня шафку було дбайливо демонтовано та передано музейникам.

 

                           Гендиректор Музею Майдану Ігор Пошивайло зі знаменитим півником. 

 

Важливим було зберегти кожну деталь, аж до шурупів, на які шафка кріпилась до стіни. Навколишня місцевість, руїни будівель і сама стіна із шафкою були задокументовані DroneUA за допомогою дрона для створення 3-D моделі, здійснено фото- і відеозйомку, зафіксовано розміщення кожної деталі, що у майбутньому дозволить відтворити розташування і середовище з максимальною точністю.

 

Непросту операцію зініціювали та реалізували Культурна інституція «Міжвухами»у партнерстві з Музеєм Майдану, Ігор Пошивайло, Штаб порятунку спадщини / Heritage Emergency Response Initiative та ПрАТ «Систем Солюшнс». Музеєфікація стала можливою за сприяння Бородянськоїселищної ОТГіМіністерство культури та інформаційної політики України.

 

Безпосередньо демонтаж шафи здійснили співробітників ДСНС України.

 

 

Як повідомляла «УМ», шафка з півником була встановлена в квартирі, що належала 70-річній Надії Сватко. Літня жінка, як і її кухонна шафа, є символом мужності і стійкості. Адже поховала чоловіка і двох синів. А тепер втратила і житло та була змушена виїхати на Захід країни. «Витримати треба все на світі, - каже вона. -Ну, шо ж я зроблю, нічого ж не повернеш. Обов'язково буде мир, перемога за нами».