Музейники Києва представили найстаріший збережений синьо-жовтий прапор

20:23, 03.02.2022
Музейники Києва представили найстаріший збережений синьо-жовтий прапор

Нинішній вигляд прапора дещо відрізняється від того національного стягу, який ми звикли бачити. (facebook.com/warmuseum.kiev.ua)

Найстаріший збережений синьо-жовтий прапор представили у Національному музеї історії України у Другій світовій війні в Києві.

 

Стяг використовували в часи Української революції 1917-1921 років, нині він є одним із експонатів виставки “За волю України!”.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляється на сторінці музею у соцмережах.

 

Генеральний директор музею Юрій Савчук розповів, що виставка відкрилася до 30-річчя Незалежності й стала вагомою подією музейного життя.

 

"Одним з унікальних артефактів, які представлено в нас в експозиції, є найстаріший задокументований фактично підтверджений прапор у національних кольорах", – зазначив генеральний директор музею Юрій Савчук.

 

Нинішній вигляд прапора дещо відрізняється від того національного стягу, який ми звикли бачити. Попри дбайливе ставлення до пам'ятки, блакитний колір на прапорі став світло-сірим, адже у ті часи фарби були не на стільки стійкими.

 

 

Прапор використовували 105 років тому на ІІ Всеукраїнському військовому з'їзді 5-10 (18-23) червня 1917 року, де проголосили автономію України.

 

Полковник армії УНР Володимир Кедровський вивіз пам'ятку до США, куди мігрував ще у 1923 році. Згодом його син Юрій передав прапор до Українського музею у Нью-Йорку.

 

Прапор гарно зберігся, адже реліквія зберігалась у добрих умовах і не зазнала долі переміщених культурних цінностей періоду Другої світової війни. Кольори (особливо синій) вицвіли, тому автентичний колір прапора можна побачити на його внутрішніх частинах.

 

На цьому прапорі синій колір міститься знизу, а жовтий – згори, що, за словами Юрія Савчука, нетипово для тих часів. Подібна реліквія, прапор 1-го пішого запорізького полку, зберігається у Військовому музеї Польщі. Але вона була в набагато гіршому стані й потребувала реставрації.

 

Всього на виставці представили 250 артефактів із 20 музеїв, архівів і бібліотек України та США, які охоплюють період 1917-1921 років.

 

Відвідати експозицію можна до кінця травня.

 

 

Як раніше повідомляла «УМ», Національний військово-історичний музей України (НВІМУ) спільно з Громадською організацією «ВО «Коло.Медіа» — «Труханівська Січ» презентував нову концепцію «Крути 2023»